Vědci zjistili, že najdou radioaktivní materiály i na dálku

Video placeholde
Chladící věž v Černobylu
Bazén v Pripjati
Zábavní park v Pripjati
Centrum v Pripjati
Pripjať
57
Fotogalerie

Nový objev zcela změní „pravidla hry“ při provádění geologických průzkumů, ale také při zajišťování bezpečnosti obyvatelstva.

Vědeckofantastické seriály, filmy a romány často pracují s konceptem skeneru, který obsluze (zpravidla vesmírné lodi) průběžně hlásí, co kde je. Třeba že „nepřátelská loď aktivovala zbraňové systémy“, že „v budově nejsou žádné známky života“ nebo že „na povrchu planety se nacházejí vzácné minerály“.

Inženýři z Ulsan National Institute of Science and Technology v Jižní Koreji nyní lidstvu jeden takový skener vyvinuli. Tedy alespoň co se týče detekce radioaktivity a přítomnosti radioaktivních prvků.

Zařízení, o kterém je řeč, se jmenuje gyrotron. Do svého okolí, respektive do míst, kam je „zacílen“, vysílá pulzy silných elektromagnetických vln, díky kterým jsou vědci schopni identifikovat složení vzduchu v daném místě a jeho případnou ionizaci. Vědci ve studii, kterou publikoval časopis Nature Communications, pracovali s izotopem kobaltu–60.

Klíčovým momentem této techniky je generace krátkodobého plazmatu v centru elektromagnetického paprsku. Podle rychlosti jeho rozkladu pak vědci dokážou určit, zda je v měřeném místě radiace, či ne.

„Naše experimenty potvrdily, že citlivost přístroje je možné zachovat i na vzdálenost jednoho kilometru,“ uvedl pro web ScienceAlert vedoucí studie Eunmi Choi s tím, že jeho laboratoř provedla veškeré potřebné kalkulace pro definici a budoucí konstrukci takového zařízení.

Podle něj by takto mělo být možné měřit obzvláště v místech, kam nemohou nejen lidé, ale třeba i roboty. Na mysli měl v tomto případě třeba lokality zasažené haváriemi reaktoru v Černobylu či Fukušimě, leckoho však napadnou i bezpečnostní opatření, třeba při pátrání po „špinavé bombě“ v případě teroristické hrozby.

Podívejte se na okolí jaderné elektrárny Černobyl

Video placeholde
Černobyl • e15