Vyjeďte na běžky a zaplavejte si v bazénu

Sportovní seriál Sedmičky pokračuje třetím dílem. „Ani sníh není na překážku. Rozhodně bych doporučil vyrazit na běžky," radí zkušený běžec Jan Rýdlo

Polabská nížina stále leží pod sněhovou pokrývkou. Čtenáře, kterým Sedmička radí, jak se připravit na dubnový pardubický půlmaraton, ale trocha sněhu od tréninku určitě neodradí.
Je sice pravda, že v prosoleném nebo mokrém sněhu se příliš pohodlně běhat nedá, ale i tak může sníh vaši přípravu krásně zpestřit. „Rozhodně bych doporučil vyrazit na běžky. I v nížinách je teď příležitostí dost. Volil bych klasiku, protože stopy jsou většinou vyšlápnuté na klasiku. Kde je ale možnost a kdo to umí, tak může zkusit i bruslení,“ říká trenér běhání Jan Rýdlo.

Vyrazit na běžky můžeme na hory nebo si vyjet i v nížině. Prošlapaných stop je i v okolí Pardubic a Chrudimi dost. Pokud budete mít o víkendu dost energie a elánu, nebojte se jít na běžky po oba dny. „V sobotu vyjeďte na delší túru. Do malého batůžku nebo do ledvinky si vemte pití, banán a třeba malou sušenku. Tempo nemusí být ostré. Naopak v neděli vyjeďte na kratší trasu, ale nebojte se zvolit ostřejší tempo,“ vysvětluje Rýdlo. V průběhu týdne pak zkušený trenér doporučuje vyrazit ulevit unaveným svalům do bazénu.

Do přípravy se kromě čtenářů zakousli také tři redaktoři Sedmičky. Tomáš Kubelka byl týden na horách. Ráno se otužoval koupelí ve sněhu a přes den tahal děti na saních. Jan Vávra si v tělocvičně zahrál fotbal a florbal a Kateřina Prouzová vyrazila na dvě dlouhé procházky.

Třetí tréninkový týden

1. běžky – v sobotu vyjeďte na dlouhou túru na běžkách, zvolte volnější tempo. V neděli zkuste běžky na hodinu v ostřejším tempu

2. bazén – unavené tělo zregenerujte v bazénu

Začali jste trénovat i vy? Chcete se s námi podělit o své zkušenosti? Pište na adresu redakcepardubice@mf.cz.