Výročí týdne: 130 let české Eiffelovky

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna Zdroj: Profimedia.cz

Petřínská rozhledna
2
Fotogalerie

Co mohou mít Francouzi, můžeme mít taky! Takový byl závěr účastníků ze zájezdu Klubu českých turistů na Světovou výstavu do Paříže v roce 1889. Na mysli měli tehdejší horkou novinku a světovou senzaci, železnou Eiffelovu věž. Nicméně když dva dělají totéž, není to totéž. Česká nápodoba je oproti originálu nakonec pětkrát menší. Řeč je o Petřínské rozhledně, od jejíhož otevření uplyne zítra 130 let.

Klub turistů pro realizaci nápadu založil komisi, která jako nejvhodnější místo zvolila Petřín. Magistrát daroval pozemek a v březnu 1891 se začalo stavět. Od nápadu k provedení tak neuplynuly ani dva roky. A sama stavba z dnešního pohledu též bere dech: první návštěvníky přivítala 28. července téhož roku. Podle návrhu architekta Pasovského vznikl osmiboký ocelový tubus vysoký 63,5 metru, který pro návštěvníky disponoval dvěma schodišti a jedním výtahem. Eiffelovkou se nakonec inspiroval jen volně, i přes zmenšení se ale díky umístění rozhledna stala dominantou také.

A turisté mysleli i na návštěvníky, pro které by zdolání Petřína mohlo být překážkou. Ve stejné době proto začali plánovat i lanovou dráhu, která řešila otázku dopravy členitým terénem. Podobně jako rozhledna i lanovka byla vyprojektována a postavena v dnes rekordním čase. První návštěvníky vyvezla dokonce o tři dny dříve, než otevřeli rozhlednu. Oproti té dnešní ale vypadala jinak. Především byla o 100 metrů kratší, končila již blízko Nebozízku, a i dolní stanice byla později přemístěna. Vagony byly taženy systémem vodní váhy, nádrž vagonu v horní stanici byla naplněna vodou a její váha vytáhla vagon z dolní stanice.

Zatímco lanovka spolehlivě fungovala pouze do začátku Velké války, rozhledna procházela změnami doby bez obtíží, jen s běžnou údržbou. Teprve v padesátých letech minulého století začala navíc sloužit kabelům, napáječům a anténám televize a rozhlasu a zhoršený technický stav ji poprvé zcela uzavřel až na sklonku let sedmdesátých.