Výročí týdne: Od smrti královny dostupného odívání Aenne Burdové uplynulo 15 let

Časopis, který Aenne Burdová vybudovala, byl v šedesátých letech největším módním titulem na světě.

Časopis, který Aenne Burdová vybudovala, byl v šedesátých letech největším módním titulem na světě. Zdroj: Profimedia

Aenne Burdová na archivním snímku z 80. let společně s také již zesnulým módním návrhářem Karlem Lagerfeldem.
Časopis, který Aenne Burdová vybudovala, byl v šedesátých letech největším módním titulem na světě.
3
Fotogalerie

Bylo jedno, zda byla žena mladá, stará, chudá, bohatá, tlustá či hubená. V šedém poválečném Německu byly módní sny z Paříže pro dámy jen nesplnitelnou touhou. Nepraktické, extravagantní, a nezaplatitelné. Dokud nepřišla Aenne Burdová, od jejíž smrti uplynulo 15 let.

Aenne Burdová byla dokonalým ztělesněním německého hospodářského zázraku na troskách válkou zničené země. Podnikat začala v roce 1949. Bylo jí 40, měla tři děti, ale od počátku věřila svému heslu: každá žena chce být krásná. Jejímu podnikání hodně pomohl manžel, ovšem ne zcela tak, jak by si žena přála. Byl úspěšným vydavatelem a tiskařem, kromě toho také nevěrníkem s milenkami.

Když se dozvěděla, že sekretářce financuje nejen ztrátové nakladatelství, které jí věnoval, ale ještě s ní má nemanželské dítě, byl oheň na střeše. Místo rozvodu však následoval zrod největšího módního časopisu světa, Burda. Aenne totiž donutila manžela přepsat nakladatelství na ni a začaly se dít věci.

V lednu 1950 vyšlo první číslo titulu Burda Moden. Teprve v roce 1952 ale došlo na skutečný převrat v éře módních časopisů. Aenne začala do časopisu vkládat střihové přílohy, dle kterých si elegantní šaty či jiný kousek mohl každý ušít doma sám. Za zlomek ceny, nemluvě o obecném nedostatku. Vložené archy se vzory střihů byly pečlivě voleny. Byly jednoduché, originální a šití podle nich relativně snadné.

Ze stotisícového nákladu byl rázem náklad milionový, a v šedesátých letech se Burda stala největším módním časopisem na světě. Dokonalý koncept a čich na aktuální módu pomohl i v expanzi do zahraničí. Díky přátelství s Raisou Gorbačovovou se Burda v roce 1987 dokonce stala vůbec prvním západním časopisem, který směl v Sovětském svazu vycházet ve vlastní mutaci. Podle tehdejšího německého ministra zahraničí Genschera toho Aenne pro sbližování Západu s Východem udělala víc než stovky profesionálních diplomatů.

V čele firmy zůstala Aenne až do svých 85 let. V roce 1994 ji předala synům. V rodném Offenburgu po ní pojmenovali alej, sama se ještě věnovala dobročinnosti a malbě. Zemřela 3. listopadu 2005 v 96 letech.