Záhada Ďatlovovy expedice rozluštěna. Ruská prokuratura vyloučila UFO i zásah raketou

Následně udeřila tragédie. Po výpravě zůstaly rozervané stany.

Následně udeřila tragédie. Po výpravě zůstaly rozervané stany. Zdroj: archiv Blesku

Ďatlovova skupina na počátku výpravy
Expedice zpočátku probíhala bez zvláštních událostí
Igor Ďatlov.
Na tuto horu se výprava pokoušela dostat.
Zpočátku se výprava nijak neodlišovala od jiných
16
Fotogalerie

Přes šedesát let stará záhada Ďatlovovy expedice byla konečně rozluštěna. Alespoň podle závěrů ruské prokuratury. Ta ve výsledcích svého vyšetřování uvedla, že výpravu, při které v únoru 1959 zemřelo v ruském pohoří Ural devět jejích účastníků, zabily lavina, špatná viditelnost a krutý mráz. 

Ruské úřady se jaly objasnit tuto záhadu především po tlaku ze strany médií a záhadologů. Smrt devíti turistů, kteří tragicky zemřeli při výstupu na 1079 metrů vysokou horu Cholat Sjachyl, opětovně prošetřoval zástupce náčelníka generální prokuratury pro Ural Andrej Kurjakov. 

„Případ je uzavřen. Za tragédii mohla lavina a špatná viditelnost,“ prohlásil Kurjakov. „Hypotéza o lavině byla plně potvrzena, ale nebyla jedinou příčinou,“ doplnil. Lavina údajně zasáhla část stanu, ve kterém výprava přebývala. Kvůli tomu členové expedice stan rozřízli, aby se dostali ven a mohli uprchnout po svahu dolů k asi padesát metrů vzdálenému kamennému valu, který představoval přirozenou překážku pro sníh. 

„Udělali vše správně. Ale tady je druhá příčina, proč skupina byla odsouzena k zániku. Stan znovu nezahlédli. Viditelnost činila jen 16 metrů, ale byli 50 metrů daleko,“ dodal Kurjakov s tím, že experiment ověřil, že za takových podmínek nelze stan najít, přestože se ví, v jakém směru se přibližně nachází.

Prokuratura celkově zkoumala 75 verzí zkázy Ďatlovovy výpravy. Vyloučila kriminální hypotézy kvůli absenci důkazů, včetně těch nepřímých. Lavina se však vyšetřovatelům jeví jako pravděpodobná příčina smrti devíti turistů. „Byl to hrdinný boj. Nevypukla panika. Ale za daných okolností neměli šanci se zachránit,“ uvedl vyšetřovatel. 

Nadpřirozené jevy i test rakety

Tragický osud Ďatlovovy výpravy budí emoce více než šedesát let především u záhadologů. Mrtví členové expedice měli po nalezení zpřerážené končetiny a rozbité hlavy. Jedna z obětí neměla jazyk a oblečení některých zesnulých vykazovalo zvýšenou přítomnost radiace. Tehdejší záhadou byl i zivnitř protržený stan, který skupina opustila ve spěchu. Navíc v při teplotách hluboko pod nulou a bosí.

Podle úřední zprávy tehdejších sovětských vyšetřovatelů způsobila smrt turistů blíže neurčená přírodní pohroma. Veřejnost ale toto vysvětlení neuspokojilo. Spekulovalo se o útoku vězňů uprchlých z některého z okolních táborů, loupežném přepadení domorodci, hádce mezi členy expedice, útoku neznámého tvora, výbuchu testované tajné rakety i o nadpřirozených jevech. Tato teorie vznikla především z poslední fotografie, kterou skupina pořídila. Na ní jsou vidět pouze dvě rozmazané světelné koule. K teorii o UFO se v 90. letech přikláněli i tehdejší hlavní vyšetřovatelé případu.

Jediný přeživší účastník, Jurij Judin, si zachránil život tím, že se kvůli nevolnosti od skupiny již dříve oddělil. Než zemřel v roce 2013, snažil se záhadu smrti svých kamarádů objasnit, ale marně.

O tragédii, která postihla výpravu Igora Ďatlovova, vzniklo mnoho dokumentů a filmů. Inspirovala se jí i hra pro herní konzole i PC nazvaná Kholat.