Zájem o bezchlorovou úpravu vody v zahradních bazénech roste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Mezi majiteli větších bazénů roste zájem o bezchlorovou úpravy vody pomocí salinátorů, UV lamp či ionizátorů. Podle údajů společnosti Mountfield bezchlorovou úpravou vody u kopaných bazénů v posledních třech letech volí 60 procent kupujících. Naopak u nadzemních či gumových bazénů, které v ČR stále převažují, v drtivé většině převládá chlorová úprava vody, vyplývá z vyjádření prodejců.

Čím dál víc lidí, kteří chtějí bezchlorovou úpravu vody, preferuje bazény se slanou vodou. „Každým rokem roste počet zákazníků, kteří mají zájem o slanou vodu v bazénu. V prodejích se pohybujeme okolo 65 procent z celkového počtu prodaných bazénů. Dalším trendem, který u nás zaznamenává velký nárůst, je kombinace slané vody a přelivového bazénu,“ uvedla Lenka Benešová ze společnosti Albixon. Podle ní dalších asi 20 procent zákazníků z hlediska finančních prostředků upřednostňuje UV lampu nebo ionizátor.

„U bezchlorové - kyslíkové bazénové chemie zaznamenáváme zvýšenou poptávku. Ať už z důvodu různých alergií, zvýšené citlivosti, nebo prostě z důvodu, že chlor některým zákazníkům nevyhovuje,“ dodal marketingový manažer společnosti Marimex Lukáš Jarý.

Salinace je podle prodejců jedním z nejúčinnějších způsobů dezinfekce vody v bazénu. Mikroprocesorem řízený systém elektrolýzy produkuje ze slané vody přírodní chlor, který ničí bakterie, viry a řasy. „Takto ošetřená voda je křišťálově čistá a nedráždí kůži ani oči. Mírně slaná voda v bazénu má navíc potvrzené léčivé účinky na pokožku,“ uvedl mluvčí společnosti Mountfield David Jirušek.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Shutterstock

Další z bezchlorových technologií je UV lampa. „Působením ultrafialových paprsků světla, které mohou pronikat do buněk, ničí mikroorganismy ve vodě. Paprsky jsou produkovány umělým způsobem nízkotlaké lampy. Nicméně pro optimální hygienickou kvalitu vody je potřeba účinky UV lampy kombinovat s chemickým ošetřením,“ uvedl Jarý.

Ionizátor dezinfikuje vodu v bazénu elektrolytickým dávkováním iontů mědi a stříbra. Není cítit po ostatních dezinfekčních prostředcích jako je například chlor.

„I když v minulosti byl zájem téměř výhradně o chlorové tablety nebo roztoky na bázi chloru, v současnosti sledujeme zvyšování zájmu o mořskou sůl, modrou skalici a další bezchlorové prostředky, a to především díky menší agresivitě. Přesto však patří chlorová úprava vody stále k velmi oblíbené, a to mimo jiné díky ceně, která bývá dvakrát až čtyřikrát nižší než u jiných typů,“ dodal ředitel srovnávače cen Heureka.cz Tomáš Braverman.

Na zahradách rodinných domů v ČR je podle odhadů 280.000 bazénů.