Západ jasně vede. Prohlédněte si pořadí měst, kde lidé vydělávají nejvíce

Rezidenti San Francisca mají nejvyšší příjmy.

Rezidenti San Francisca mají nejvyšší příjmy. Zdroj: Profimedia

San Francisco ve všech podobách
Rezidenti San Francisca mají nejvyšší příjmy.
Život v Dubaji vyjde draze hlavně pro kuřáky a milovníky alkoholu.
Život v Dubaji vyjde draze hlavně pro kuřáky a milovníky alkoholu.
Život v Dubaji vyjde draze hlavně pro kuřáky a milovníky alkoholu.
31
Fotogalerie

Kam se přestěhovat, abyste mohli pobírat pohádkový plat? Zkuste například San Francisco. Rezidenti tohoto města totiž mají nejvyšší příjmy. Pobřežní metropole na prvním místě žebříčku vystřídala Oslo. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z analýzy Deutsche Bank s názvem Světové ceny 2019.

K vyšším mzdám v San Francisku pomáhá zejména rychlý růst amerického technologického sektoru, píše se ve zprávě Deutsche Bank. Životní náklady přitom rostou pomaleji než mzdy a zároveň pomaleji než v jiných městech. Na druhou stranu například nájem dvoupokojového bytu je v San Francisku druhý nejdražší mezi městy v žebříčku, dosahuje téměř 3700 dolarů. Větší podíl z výplaty ukousnou výdaje na bydlení jen v Hongkongu.

Americká technologická Mekka je ovšem jediným městem v žebříčku, kde průměrný čistý měsíční výdělek přesahuje 6500 tisíce dolarů. Následuje Curych s výdělky kolem 5800 dolarů. Do top 10 se ještě dostal New York, Boston, Chicago, Sydney, Oslo, Kodaň, Melbourne a Londýn. Britská metropole, která žebříček uzavírá, nabízí v porovnání se San Franciskem sotva poloviční výdělky, vyplývá z analýzy.

Americká města se na předních příčkách žebříčku umístila mimo jiné i díky posilování dolaru v posledních pěti letech, uvádí agentura Bloomberg. Měna Spojených států posílila vůči euru o pětinu a vůči britské libře téměř o čtvrtinu.

Samostatnou problematikou pak je, co si obyvatelé takto bohatých měst mohou ze svých výplatnic pořídit. Například rande zahrnující večeři, odvoz taxíkem, lístky do kina a několik piv vyjde suverénně nejdráže v Curychu. Taková kratochvíle tam vyjde na více než 200 dolarů.

Zatímco v Oslu, Kodani nebo v Helskinkách by schůzka ve dvou stála o zhruba 50 dolarů méně. Kdo by se chtěl naopak věnovat především neřestem v podobě cigaret a alkoholu, nejvíce si připlatí v jiných částech světa než v Evropě. Kuřáky a milovníky alkoholu nejdráže vyjde život v Melbourne, Sydney, Aucklandu a Dubaji. Jednotlivá města si prohlédněte ve fotogalerii.