Zvonění v uších utne nová pomůcka

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Lékaři z University of Michigan dokončili jeden z prvních klinických testů speciálního zařízení, které má odstranit tinitus, lidově pískání v uších. Zařízení vysílá časované zvukové signály a slabé elektrické pulzy do hlavových nervů citlivých na dotyk. Touto stimulací se snaží poškozeným neuronům usnadnit návrat k normální aktivitě. 

Pacienti s tímto zařízením hlásili po čtyřech týdnech subjektivní snížení hlasitosti zvonivých zvuků v hlavě. Kontrolní skupina s maketou zařízení žádné zlepšení nepozorovala.

„Za tinitus může mozek, speciálně oblast mozkového kmene zvaná dorzální kochleární jádro,“ uvedla vedoucí studie Susan Shoreová. Podle ní se v tomto centru čas od času „splaší“ takzvané fusiformní neurony – pokud jich je pak více, mohou vysílat fantomové signály až do centra vnímání. „Pokud tyto signály zastavíme, zastavíme i tinitus,“ dodala s odkazem, že tyto poznatky zatím pramení hlavně z testů na zvířatech a právě dokončené první studie s lidmi.

Léčebný postup – odborně cílená bimodální audiosomatosenzorická stimulace – dráždí dva smysly. Do ucha pouští tichý zvuk a souběžně vysílá slabý elektrický signál do tváře či krku. Právě to vyvolá takzvanou STDP odezvu. Fakticky „resetuje“ funkci zmíněných fusiformních neuronů, které mají na starost zpracování jak zvuků, tak smyslových vjemů, jako jsou dotyk či vibrace.