Feri nezměnil společnost jako poslanec, ale jako sexuální predátor

Dominik Feri po vynesení rozsudku. (2.11.2023)

Dominik Feri po vynesení rozsudku. (2.11.2023) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

První instance soudu uznala Dominika Feriho vinným. Bývalý politik za TOP 09 dostal tři roky a na místě se odvolal. Za celou dobu neprojevil lítost, poškozeným ženám se neomluvil. Hájil se těmi nejhoršími stereotypy o znásilněných. U soudu lhal a manipuloval s veřejným míněním. Takové chování je už samo o sobě pro politika likvidační. 

Nad Feriho vystupováním se pozastavila v odůvodnění i soudkyně. „Soud negativně hodnotí chování obžalovaného při výslechu poškozených. Při výpovědích se smál natolik nahlas, že to bylo slyšet až do jednací síně.“ Ženy tuto zkušenost následně uvedly jako jeden z příšerných momentů na celé kauze.

Dva a půl roku od prvního odhalení exposlancova přístupu k ženám měla veřejnost možnost poznat úplně jiného Feriho, než jakého byla zvyklá vídat na Instagramu a v médiích. Nejmladší český politik, kterého v zahraničí řadili k nové naději Evropy, v minulosti podpořil hnutí MeToo a často apeloval na morálku, u soudu nejen lhal, ale také se hájil těmi nejprimitivnějšími stereotypy o znásilnění.

Feri není jen obyčejný muž. Skutky, které mu byly kladeny za vinu, se mimo jiné staly i v době jeho poslaneckého mandátu a na politiky má společnost už z principu vyšší mravní nároky. Mají reprezentovat to nejlepší z nás, i když se to bohužel často neděje. O to smutnější je, že jeden z projednávaných skutků pokusu o znásilnění se stal přímo na půdě Poslanecké sněmovny: dvě ženy nezávisle na sobě vypověděly, že čelily jeho sexuálním návrhům během stáží, a jednu ve své kanceláři přímo napadl.

Byly to ženy na začátku kariéry a on, jeden z jejich prvních kontaktů s velkou politikou, v nich zanechal zklamání. Feri tak neinspiroval, naopak způsoboval u části mladých lidí při osobním kontaktu deziluzi. Nevhodně se choval i při návštěvách středních škol a gymnázií – svědkyně novinářům vypověděly, že sexisticky vtipkoval a dělal jim nevhodné návrhy.

Jeho zastánci tvrdí, že u soudu neměl na výběr než se hájit tak, jak jsme byli svědky. Není to ale pravda. Proti ženám, jež proti němu stanuly u soudu, učinil řadu kroků, které měly jediný cíl – ublížit, pomstít se a předhodit je agresivnímu davu.

Například vynášením jmen z odložených případů nemohl před soudci nic získat a v rozporu pak působí i jeho následné obviňování médií, že se přece v jejich zpravodajství jména obětí objevila. Jako vystudovaný právník cíleně pro veřejnost manipuloval s fakty, když tvrdil, že v odložených případech šlo o křivá obvinění. To ale neříká ani policie, ani státní zástupci, kteří odložené případy přezkoumávali.

„Jednalo se o naprosto nechtěné a nevítané setkání s typem muže, který ženy využívá jako sexuální objekt bez ohledu na jejich pocity. Nemám žádné pochybnosti o psychických stavech obětí,“ citovala zmocněnkyně žen rozhodnutí městského státního zastupitelství.

Feri svou obhajobu před médii postavil na vyvolávání strachu ze světa, kde ženy, včetně českých, nacházejí sílu ozvat se proti fenoménu sexuálního násilí s tím, že ho nechtějí tolerovat v takové míře jako doposud. Strašil muže, aby si pro jistotu uchovávali fotografie a textové zprávy, aby se nestali „oběťmi“ jako on. Přitom podle dat je u sexuálních trestných činů křivých obvinění jen zlomek. A ještě méně u případů, kde se ozve tak velké množství žen nezávisle na sobě a bez vzájemných vazeb. V případě Feriho dokonce žijících v různých městech a zemích.

Bývalý politik TOP 09 u soudu mátl tělem i oblečením. Mohl působit jako gentleman z dob dávno minulých. Svými vyjádřeními a chováním se ale blížil spíš influencerům typu Andrewa Tatea, který ženami pohrdá a nepovažuje je za sobě rovné bytosti.

Zkusme se na případ podívat bez ideologických brýlí. Zkusme upozadit sympatie či antipatie k novinářům nebo nedůvěru k médiím, které příběhy pouze popsaly, aniž by vynášely soudy a možné tresty. To přísluší justici, médiím zase reflektování společnosti, změn v ní a dohled nad politiky.

Případ Dominika Feriho prozradil hodně o naší společnosti. Zpočátku se řada lidí nebyla schopna ani empaticky podívat na příběhy žen, které se rozhodly zveřejnit svou osobní zkušenost s politikem, jehož instagramový účet patří k nejsledovanějším v Česku. S mužem, který měl díky svému mandátu imunitu. Od počátku byly ve velmi nevýhodném postavení a měly jen velmi malou šanci na úspěch. Přesto dva a půl roku vydržely a své výpovědi nestáhly. Tím v tuzemsku pomohly změnit pohled na sexuální násilí.