Glosa Petra Peška: Malá bruselská domů

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Věra Jourová
Věra Jourová
Věra Jourová
4
Fotogalerie

Výběr Věry Jourové jakožto české kandidátky na eurokomisařku je sázkou na jistotu. Těžko namítat, že by byla nezkušená – pět let už v Komisi sedí. A i její kritici musejí uznat, že v rámci možností byla také výrazná – a nejen kvůli tomu, že ji časopis Time v dubnu zařadil mezi stovku nejvlivnějších osobností roku.

Výhodou je i to, že je žena. Nikoliv nutně pro lepší zvládnutí nového portfolia, ale protože nová šéfka EK Ursula von der Leyenová by chtěla „genderově vyvážený tým“ neboli silné zastoupení žen. Toto vše šance Věry Jourové, že projde schvalovacím sítem, zvyšuje. Jak u její nové nadřízené, tak v Evropském parlamentu.

Zároveň je to tak trochu řešením ve stylu „nic proti ničemu“. V době, kdy Evropská unie stojí na rozcestí a čelí tlakům na „harmonizaci“ všeho možného, by nebylo od věci provětrat i Komisi novými tvářemi a přístupy. Od etablovaných představitelů a úředníků, kteří již vcelku pochopitelně nasákli bruselskou mentalitou, ale žádné zázraky čekat nelze. Což se zdaleka netýká jen Věry Jourové.

Její nominace ovšem skýtá ještě jeden, specifický rozměr. Brusel prošetřuje premiéra Andreje Babiše ze střetu zájmů kvůli dotacím pro jeho byznys, nyní zaparkovaný ve svěřenských fondech. Premiérovi kritici tvrdí, že kvůli tomu může Věra Jourová dostat méně významný resort. Anebo že by snad dokonce mohla za svého spolustraníka

Andreje Babiše v Bruselu lobbovat. Byť se paradoxně v médiích spekulovalo i o tom, že premiér byl naopak roztrpčen tím, že s kritickým vyzněním předběžných auditních zpráv nijak nedokázala pomoct.

V každém případě je to situace nestandardní. Není tedy divu, že sázka na jistotu je tím nejlepším, s čím dokázala vláda přijít.