Glosa Petra Peška: Toxický Facebook

Vítězslav Kroupa, autor nenávistných komentářů pod fotografií prvňáčků ze ZŠ Plynární.

Vítězslav Kroupa, autor nenávistných komentářů pod fotografií prvňáčků ze ZŠ Plynární. Zdroj: ČTK

Co má být na sociálních sítích povoleno, a co už ne? Kdy jde jen o nekonformní či nevkusné příspěvky, a kdy už o trestný čin?

Hned několik českých příkladů z posledních dní ukázalo, že tato linie může být velmi tenká.

Ve čtvrtek potrestal Okresní soud v Teplicích podmínkou na 16 měsíců muže, který pod fotku prvňáčků na Facebooku napsal: „Ještěže jsou v ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí.“ Do třídy chodily převážně, vietnamské a arabské děti, podle soudkyně to byl jasný odkaz na vraždění v plynových komorách.

Což je zřejmé, mimo jiné i proto, že muž zároveň sdílel fotky nacistických pohlavárů a symbolů. Jakkoliv to vzhledem k tomu, že plynové komory už jsou minulostí, naštěstí není reálné. Soudkyně ale po vrácení případu odvolacím soudem došla k závěru, že nešlo jen o nějakou formu humoru, ale trestný čin. A hlavně, že inkriminovaný profil patřil dotyčnému.

Ve středu vyvolalo u některých politiků a mnohých uživatelů na sociálních sítích pobouření, jak KSČM opěvovala zesnulého bolševického pohlavára Miloše Jakeše. Nejen výsměšným porovnáním s osudem Václava Havla, který byl za minulého režimu naopak vězněn a zemřel už v roce 2011.

Ale i vřelými slovy o Jakešovi, citací jeho bludů a dovětkem: „Historie ještě neřekla poslední slovo a jednou budeš oceněn.“ Je toto jen nevkus a drzost komunistů? Anebo opěvování zločineckého totalitního režimu či snad dokonce výzva k násilnému převzetí moci? Mělo by to skončit u soudu, anebo alespoň zrušením stránek komunistů ze strany Facebooku?

Posledně zmiňované hrozbě čelí SPD kvůli několika příspěvkům, jejichž šířením prý porušili pravidla Facebooku. „Ban“ má podle prohlášení z úterka hrozit jak straně jako takové, tak jejím předákům Tomiu Okamurovi a Radimu Fialovi. A mezitím iRozhlas.cz uvedl, že policie prošetřuje nenávistné komentáře v diskusích pod Okamurovými příspěvky – mimo jiné i po upozornění redaktorů webu.

A ještě poslední případ. Taktéž v úterý se stal pravomocným dvouletý podmíněný trest, který Městský soud v Praze uložil ženě schvalující teroristické útoky na novozélandské mešity. „Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc…“ mimo jiné napsala. Za podporu a propagaci terorismu ji původně hrozilo až patnáctileté vězení. Pomohly jí ale dosavadní bezúhonnost a lítost, kterou soud označil za upřímnou.

To jen namátkou. Nelze samozřejmě sledovat a postihovat všechny projevy nenávisti, které se kde objeví. Stejně tak nemůže soud brát při řešení konkrétních případů větší měrou v potaz i jiné podobné projevy. Jakkoliv je obecně platné, že vůči pravicovému extremismu se postupuje přísněji než vůči tomu levicovému – a nejen na sociálních sítích.  

Navíc zdravá společnost musí unést i jistou míru nenávisti. Protože jinak to ve jménu boje za obecné dobro může vést k omezování projevu či cenzuře, jak jsme už nyní často svědky na Facebooku i jiných sociálních sítích. Bez ohledu na výše zmíněné příklady.

Zákazy a soudními tresty by se mělo šetřit jen na výjimečné případy, zvlášť pokud u nich hrozí skutečně násilné důsledky. Jinak se na pitomé příspěvky jen zbytečně upozorňuje.