Komentář Bohumila Pečinky: Babiš aneb Lžu, ale letím vzhůru

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Andrej Babiš a jeho „dres“ sorry jako
U vyšetřovací komise k reorganizaci policie vypovídal i Andrej Babiš. Před ním jde exministr vnitra a šéf komise Pavel Blažek
Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace.
Miloš Zeman v Plzeňském kraji: Během setkání se zastupiteli
Robert Šlachta
9
Fotogalerie

Pro Andreje Babiše to byl jeden z nejhorších týdnů v politice. Nejdříve se zapletl do výčtu svých zdaněných a nezdaněných příjmů a finančních transakcí s dluhopisy Agrofertu. Následně parlamentní vyšetřovací komise zveřejnila svou zprávu, která je faktickou obžalobou, jak Babiš v létě 2016 vyvolal politickou krizi kvůli organizačním změnám v policii, a to na základě zmanipulovaných argumentů.

To je výsledek práce sedmičlenné poslanecké skupiny sestavené napříč všemi stranami, která závěrečné znění jednomyslně odsouhlasila. Stručný přehled událostí: policejní prezident Tuhý vyhlásil loni na přelomu května a června sloučení dvou elitních policejních útvarů. Babiš, který měl dlouhodobě dobré kontakty na ÚOOZ v čele s Robertem Šlachtou, začal proti změnám vystupovat.

Na svou stranu strhl Šlachtovy spojence a některé žalobce, hlavně z Olomouce. Vznikla legenda, že jde o kriminální záměr odstranit špičkové policisty, aby nemohly být prošetřeny některé případy. Utvořil se babišovský tábor (Babiš, část ÚOOZ a státních zástupců, Babišova média), který zpochybňoval legitimitu vedení vnitra a policie. Připomínalo to vzpouru v policii. Předseda ANO následně vyhrožoval odchodem z vlády, pokud bude reorganizace dokončena. Do hry nakonec vstoupil prezident Zeman, přivedl všechny strany ke stolu a výsledkem byla dohoda na vytvoření vyšetřovací komise.

Její závěry jsou však pro Babišův tábor zdrcující. Vyplývá z nich, že snad nejtvrdší obvinění policejního prezidenta Tuhého z „brutálního úniku informací“ z vyšetřovacích spisů bylo založeno na omylu policisty Vaculíka, který zaměnil telefonní hovory. Před komisí se k tomu ostatně sám přiznal. Tím padl hlavní pilíř argumentace babišovců. Nejhorší na celé věci byla role Babišových médií, především Lidových novin, které účelově interpretovaly svědectví z Babišova tábora, takže vytvořily dojem spiknutí proti špičkovým policistům.

Opíralo se to především o oficiální i neoficiální svědectví policistů Komára a Šlachty a státních zástupců Ištvana, Komára a Šeredy. O jejich vystupování zpráva říká, že „tento stav je v rozporu se zásadami trestního řízení, jako je zásada zdrženlivosti, zásada neveřejnosti přípravného řízení a zásada presumpce neviny“. A jaké budou praktické výsledky zprávy? Andrej Babiš a jeho tisk závěry komise odmítnou a před voliči se budou stylizovat do role obětí.

Není vyloučeno, že Babišova popularita v určitých kruzích ještě posílí. Touto zprávou je v tomto volebním období mrtvý zákon o státním zastupitelství, který měl vytvářet speciální prokurátorsko-policejní útvary bez standardního dohledu. A hlavně: už i širší veřejnosti musí být jasné, že špičky olomouckého vrchního státního zastupitelství jsou více ohrožením než nástrojem obrany demokratické zákonnosti.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex.

Čtěte další komentáře Bohumila Pečinky>>>