VIDEO: „Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na jeho dluhopisy

Ministr financí Andrej Babiš na tiskové konferenci Celní správy

Ministr financí Andrej Babiš na tiskové konferenci Celní správy Zdroj: ČTK

Ministr financí Andrej Babiš na tiskové konferenci Celní správy
Tisková konference Celní správy. Zleva: Ministr financí Andrej Babiš, jeho náměstkyně Alena Schillerová a ředitel Celní správy Milan Poulíček
Andrej Babiš a Václav Klaus mladší
4
Fotogalerie

Ostrý výpad předvedl vicepremiér Andrej Babiš (ANO) vůči novinářce veřejnoprávní České televize. Při natáčení pro Reportéry ČT ji i s kolegy označil za „zkorumpovanou pakáž“, která proti němu pracuje na objednávku. Na čí, to už neupřesnil. Novinářka se Babiše zkoušela ptát na nákup dluhopisů Agrofertu, které si vicepremiér pořídil za 1,5 miliardy a díky jejich korunové hodnotě z jejich výnosů platí nulovou daň. Babiš si trvá na tom, že vše proběhlo podle zákona.

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) čelí trestnímu oznámení kvůli tomu, že před více než čtyřmi lety odkoupil dluhopisy své společnosti Agrofert. Autor oznámení, které je podepsané německy znějícím jménem, v jeho postupu spatřuje krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na případ upozornil web Echo24.

Předseda hnutí ANO podle portálu svým postupem využil mezeru v zákoně, protože dluhopisy v hodnotě jedné koruny vydané v roce 2012 nepodléhaly dani. Základ daně se zaokrouhloval na celé koruny dolů, vlivem zaokrouhlení tak byla u fyzických osob efektivní daň nulová. Agrofert takových dluhopisů v závěru roku 2012 vydal tři miliardy, Babiš jich dnes vlastní polovinu a ročně mu vynášejí zhruba 90 milionů korun.

 

Video placeholde
Andrej Babiš (ANO) osočuje reportérku České televize • ČT

„Andrej Babiš jako majitel Agrofertu nakoupil za 1,5 miliardy dluhopisy Agrofertu. Ta operace musí být podle zákona, ale také musí mít účel. Účel vydání dluhopisu je posílení kapitálu firmy. Pokud je to obchod fiktivní, který má sloužit jenom ke zkrácení daně, pak se dostáváme do roviny, že finanční úřad by tu daň měl doměřit,“ vysvětlil, kde by mohl být problém, právník a senátor Václav Láska(SZ).

Zbytek textu najdete na serveru Blesk >>>