Orbánův Fidesz může v europarlamentu přejít k Le Penové a spol.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ČTK

Marine Le Penová
Matteo Salvini
Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán
Viktor Orbán s Andrejem Babišem při své návštěvě v Česku
6
Fotogalerie

Případné vyloučení strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána z Evropské lidové strany (ELS) může vést k posílení frakce Evropy národů a svobody (ENS) v europarlamentu. Úvahy o tom, že by Orbán mohl rozšířit euroskeptický tábor a přidat se k politikům jako Marine Le Penová či Matteo Salvini, se objevují už delší dobu. Někteří zástupci ELS si z tohoto důvodu jeho odchod nepřejí.

Evropští lidovci budou jednat o vyloučení strany Fidesz 20. března. Pokud chce Orbán ve skupině zůstat, měl by podle kandidáta ELS na předsedu Evropské komise Manfreda Webera splnit několik podmínek. Především skoncovat s protibruselskou rétorikou. Současný šéf komise Jean-Claude Juncker je jednoznačně pro vyhazov a některá uskupení pohrozila odchodem, pokud Fidesz vyloučen nebude.

Část lidovců se naopak obává důsledků tohoto kroku. „Pro ELS by to byla velká ztráta,“ řekl novinářům lídr Demokratického svazu Maďarů v Rumunsku Hunor Kelemen s tím, že Orbánovo vypuzení by mohlo lidoveckou frakci značně oslabit. „Zavrhnutím bychom ho vháněli do náruče Salviniho,“ citoval server Euractiv už koncem února pod podmínkou anonymity člena německé CDU. I z dalších vyjádření je zřejmé, že by někteří lidovci situaci raději řešili smírněji nebo až po květnových volbách do europarlamentu.

Není tak zdaleka jisté, že křídlo usilující o Orbánovo brzké vyloučení dosáhne svého. Odklad vyhazovu by přitom Orbánovi hrál do karet, jelikož by své další jednání mohl přizpůsobit výsledku voleb. Pokud v nich euroskeptici výrazně uspějí, může se mu spojení s ENS jevit lákavě.

Podle průzkumů má ELS sice zvítězit, čeká ji však patrně ztráta vlivu. ENS naproti tomu projekce předpovídají posílení o zhruba dvě desítky křesel. Pokud by Fidesz zopakoval minulý výsledek a k ENS se připojil, mohla by být v europarlamentu třetí nejsilnější frakcí. Další možností je Orbánovo spolčení s polským Právem a spravedlností (PiS) v rámci frakce Evropských konzervativců a reformistů.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Vyloučeno zcela není ani spojení nacionalistických a populistických stran do jednoho uskupení. Tomu však dosud bránila odlišnost jejich zájmů a dá se očekávat, že ani nyní nepůjde sjednocování lehce. V tuto chvíli se například zdá, že se zcela zadrhl integrační projekt exporadce Bílého domu Steva Bannona. Některé euroskeptické strany o spolupráci s ním nestojí. Podle serveru Politico mu mimo jiné vytýkají, že není Evropan.

Je tak pravděpodobné, že k unijnímu establishmentu kritické partaje nedospějí k soudržné frakci, ale spíše k ad hoc spolupráci. Nabízí se oblast kontroly migrace či otázka pravomocí národních států.