Komentář Heleny Horské: Koruno! Kam zase letíš!

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Blíží se listopadové zasedání České národní banky a investoři (hlavně zahraniční) se předhánějí v sázkách na další růst úrokových sazeb v Česku. Jak už to v naší ekonomice bývá, výsledkem je především silnější kurz koruny. 

Česká měna se zásluhou silných slov o potřebě zvyšování úrokových sazeb odpoutala od hladiny 26 korun za euro a zamířila velmi svižně pod hladinu 25,70. Tato hladina má svůj historický význam: právě na této úrovni v listopadu 2013 ČNB zahájila intervence namířené proti koruně.

Čtyři roky utekly jako voda a koruna se obchoduje zpátky na kurzu začínajícím pětadvacítkou. Málokdo si vzpomene, že jedním z používaných argumentů pro spuštění intervencí bylo změnit zaběhnutou rovnici české ekonomiky, která říkala, že prosperující ekonomika rovná se silná měna. V Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku se s růstem jejich ekonomik výrazněji zvyšovaly ceny zboží a služeb (zdražovalo se) a jejich měny posilovaly pomaleji.

Letmým pohledem na graf současného vývoje kurzu koruny ale zjistíme, že se nejspíš nezměnilo nic. I dnes platí, že rychleji než ceny letí nahoru koruna. Koruna už posílila o pět procent meziročně, ceny rostou o necelá tři procenta (necelá čtyři po započítání růstu cen starších nemovitostí).

Co bude dál? Utahovat měnové podmínky je bezesporu nutné. Nebylo by ale dobré brzdit ekonomiku jen jednou brzdou, silnou korunou. K hladkému přibrzdění je potřeba použít i úrokové sazby (i proto, aby bylo odkud je snižovat, až přijde recese). Je na představitelích ČNB, aby vhodně zkombinovali obě brzdy.

Silná koruna nejenže spolehlivě přibrzdí růst cen, ale jak kurzový závazek jasně ukázal, umí nastavit i tempo růstu, kterým se ekonomika posouvá dopředu. Zatímco ČNB oslabením koruny zrychlila oživení, pomohla domácím firmám k novým zakázkám a podle odhadů samotné ČNB přispěla k vytvoření více než 60 tisíc pracovních míst.

Koruna se už mnohokrát "utrhla"

Silnější koruna naopak zpomalí růst, ubude zakázek a některé firmy budou chtě nechtě muset propouštět. Problém přehřátého trhu práce v Česku se tak vyřeší sám.

Zatím posilování koruny ekonomiku netrápí. Ale jen zatím. Většina exportérů se dopředu zajistila. Jakmile zajištění skončí, další už nebude tak výhodné. Ekonomika potřebuje zchladit, ale ne zmrazit. Vzpomínky na rok 2002, kdy koruna posilovala dvojciferným tempem, nahánějí strach. Na brzdy musíme šlapat s citem, ať nepřijdeme k úrazu.

Autorka je hlavní ekonomkou Raiffeisenbank