Komentář Petra Koubského: Silicon Valley válcuje svět

Silicon Valley

Silicon Valley Zdroj: Profimedia.cz

Amazon
Ilustrační foto
Facebook
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
21
Fotogalerie

GoogleAmazon, Facebook. Ztělesnění a původ našich tří smrtelných digitálních hříchů – zvědavosti, utrácení a prokrastinace. Tím pádem též ti nejvýstižnější zástupci dnešního Silicon Valley. Dobře, dobře, Amazon sídlí jinde. Ale Silicon Valley je dnes už daleko víc symbol než území, „prostor největší legální tvorby bohatství v historii lidstva“, jak to vystihl tamní investor John Doerr. Jak se téhle velké trojce daří?

Minulý týden všechny tři firmy ohlásily čtvrtletní výsledky. Alphabet, mateřská společnost Googlu, si opticky pohoršil, jeho zisk poklesl meziročně o 28 procent, avšak jen proto, že jej zatížila enormní antimonopolní pokuta od EU ve výši 2,7 miliardy dolarů. Kdyby jí nebylo, zisk by naopak o týchž 28 procent vzrostl. Amazon funguje tak jako již dlouhá léta – tržby strmě rostou, zisk je minimální. V tomto čtvrtletí zvýšil retailový obr své tržby o celou čtvrtinu, což je i na něj úctyhodné.

Zisk ovšem činí jen 197 milionů dolarů při obratu 35,7 miliardy. Akcie Amazonu se po tomto oznámení zhouply maličko dolů, ale jen maličko a jen na chvíli. Stačilo to k tomu, aby Jeff Bezos po šesti hodinách slávy opět klesl za Billa Gatese na druhé místo v seznamu největších boháčů světa. Ne však k tomu, aby Amazon přestal být miláčkem Wall Street, která by každou jinou retailovou firmu vydělávající tak málo již dávno odepsala. Důvěra k Amazonu je však, zdá se, skoro nekonečná.

Čeká se od něj, že své zisky reinvestuje, že je vkládá do inovací nebo akvizic a že tohle všechno se výhledově bohatě vyplatí. Nedávné převzetí řetězce Whole Foods, potenciálně problémové, neboť Amazon si poprvé pořídil síť prodejen a kdoví, jak s nimi bude umět zacházet, vedlo taky jen k potlesku.

Facebook se naproti tomu chová vzorně. Tržby rostly meziročně o 45 procent, čistý zisk o 71. Počet uživatelů poskočil o 17 procent. Světová ekonomika může mít problémů, kolik chce: vedlejší efekty globalizace, ekologická zátěž, válečné konflikty, nezaměstnanost, krize sociálních systémů i národního státu, předlužené banky i vlády.

Nahlédněte do skladu Amazonu v Dobrovízi:

Video placeholde

Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek

Vyjmenujte jich, kolik je libo. Ale pilířů Silicon Valley se to zdánlivě vůbec netýká. Tamní pocit, že jde o svět sám pro sebe, svět s jinými pravidly, se může opírat právě i o všechna zmíněná čísla. Na jak dlouho?

Zhroucení trhu s virtuálními produkty a službami prorokuje někdo každou chvíli. Lajků se nenajíme, to je pravda. Ale touha pro vymoženostech digitálního světa je silnějším ekonomickým motorem, než by se zdálo.

Připojení k internetu a využití jeho služeb je jednou z posledních věcí, které jsme ochotni se vzdát. Dosvědčuje to i chování lidí v místech, kde se stalo ze života peklo, v místech, o něž bohužel není nouze. Dobít si telefon je pro ně (a pro nás!) stejně naléhavou potřebou jako najíst se a být v teple. Valley nikdo nezastaví.

Autor je analytikem IT.