Martin Čaban: Čas hledání nekonvenčních zbraní

Předseda strany Petr Fiala

Předseda strany Petr Fiala Zdroj: Michael Tomes, E15

ODS si nemohla vybrat lepší termín zahájení své volební kampaně. Pár hodin poté, co Petr Fiala zapěl další ódy na svou novou, lepší, čistší, a přesto starou dobrou stranu, dostal Roman Janoušek u pražského vrchního soudu 4,5 roku natvrdo. Jako by skutečně staré časy končily a nové začínaly. Jenže souběh těchto dvou událostí je opravdu jen legrační náhoda, nemluvě o tom, že Roman Janoušek ne - jde sedět za nic z toho, co je mu léta předhazováno.

Systémově závažné kauzy, v nichž je zamotané Janouškovo jméno, se přes mnohá velkoústá prohlášení zatím nikam nepohnuly. Nicméně nové časy skutečně přicházejí. A ODS, ale i další strany, v nich budou složitě hledat své místo.

Fiala se při zahájení kampaně zdaleka nejvíce vymezoval proti levici a v případě souboje o pražský magistrát také proti TOP 09. To svědčí o tom, že sám velmi těžko hledá cestu, po níž by se jeho strana vydala v nových poměrech, v nichž jedinou politickou silou na vzestupu je antipolitické hnutí Andreje Babiše. Není v tom zdaleka sám. Kromě potřebných, ale velmi obecných projevů na obhajobu tradiční parlamentní demokracie dosud žádná z tradičnějších stran nenašla v novém prostředí záchytný bod.

Fiala vychází z hlubokého intelektuálního a ideologického fundamentu. Umí na obhajobu své strany uvést jímavá čísla o lidech stále ještě ochotných kandidovat pod vlajkou s modrým ptákem. Ale musí vědět, že značka strany je zhuntovaná natolik, že úspěch je prakticky vyloučen. Komunální volby, v nichž budou modří obhajovat přes pět stovek starostovských křesel, rozhodnou jen o tom, jestli ze základního pilíře ODS zbude torzo alespoň dost velké na to, aby se o něj strana na cestě očistcem mohla trochu opřít.

Tradiční strany se musejí učit žít v prostředí, v němž je ideologie v tradičním smyslu slova přítěží. Hnutí ANO, které své činy a slova nemusí měřit žádným politickým programem, natož nějakým uceleným myšlenkovým souborem, je v tomto novém politickém ekosystému výrazně svobodnější. Proto může jeho předseda bez jakéhokoli ideového nebo duchovního základu vypálit myšlenku o obnovení trestu smrti prostě z toho důvodu, že nedaleko Klášterce nad Ohří byla brutálně zavražděna devítiletá dívka. Jistě mu za to naskočí pár politických bodů.

V konvenčním arzenálu tradičních politických stran není proti podobnému bezostyšnému populismu žádná účinná zbraň. Proto by se tyto strany měly zabývat hledáním zbraní nekonvenčních. První z nich by mohla být jakási elementární spolupráce, přesněji shoda na tom, že primárním cílem je obrana parlamentní stranické demokracie. Je jasné, že v situaci, kdy dvě z tradičních stran sedí s babišovci ve vládě, zatímco zbylé dvě od nich chtějí odlákat své někdejší voliče, nebude hledání shody jednoduché. Ale v sázce je dost na to, aby to stálo za pokus.