Nákup benzinek Robin Oil je popřením greendealovského programu vlády

Benzinka Robin Oil

Benzinka Robin Oil Zdroj: CNC: David Malík

To, co by nebylo v minulých desetiletích myslitelné, se za posledních několik měsíců zásadně mění. Někteří totiž pochopili, že jedna z nejvíce devastujících proklamací, které zničily infrastrukturu státu, byla omílaná věta: „Jakýkoliv soukromý vlastník je lepším hospodářem než stát“. Je to zřejmá hloupost, která ovšem otevřela dveře i nesmyslným privatizacím typu Transgas, vstupu soukromého kapitálu do ČEZ, petrochemie, vodovodních společností a jejich fragmentace a samozřejmě bankovnictví, kdy v České republice, jako jedné z mála, nezůstala žádná „státní“ banka. To se teď mění.

Důsledky krátkozrakých privatizací vidíme všude okolo. Má to vliv například na nekonečnou dobu výběrového řízení na dodávku nových jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně, na problémy s cenou za přepravu plynu s masivními úniky peněz privátním investorům či na financování exportních aktiv českých firem.

Je paradoxem, že právě středopravicová Fialova vláda tyto pořádky mění. Stát vykoupil plynové zásobníky a zásadní společnost pro přepravu plynu Net4Gas a není žádným tajemstvím, že přes svoji polostátní společnost ČEZ chce vykoupit společnost GasNet a získat tak plnou kontrolu nad distribucí plynu v Česku.

Prořeknutí ministra vnitra, byť následně dementované, ukazuje, že se hovoří o vykoupení minoritních akcionářů zmíněně společnosti ČEZ. To jsou bezpochyby správné a velice potřebné kroky, kdy cena je méně důležitá. Jde totiž o strategickou bezpečnost.

Čemu však nelze na první dobrou rozumět, je akvizice privátní sítě benzinových stanic Robin Oil od podnikatele Jiřího Zoubka. A to za situace, kdy stát nemá pod kontrolou výrobu nafty a benzínu, a to právě kvůli dříve provedeným vlnám privatizací. To už by větší smysl dávalo vykoupit rafinerie od polské společnosti Orlen, což je mimochodem také částečně státní firma. Zde je vidět rozdílný způsob uvažování o státním majetku v Polsku a v Česku. Tam bezbřehou privatizaci odmítli.

VIDEO: Stát nákupem Robin Oil optimalizoval daně exmajiteli

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Janem Novotným • Reflex.cz

Nákup sítě benzinek je popřením „greendealovského” programu vlády a popřením „klimatické“ nouze. Vypadá to totiž, že nástup elektromobilů se odkládá, a to minimálně o dobu srovnatelnou s násobkem EBITDA (zisku před zdaněním, úroky a odpisy), za kterou se český stát prostřednictvím své společnosti Čepro rozhodl Robin Oil koupit.

Akvizice společnosti může snad přispět k dominantnějšímu postavení českého distributora ČEPRO a bezpečnějšímu zásobování obyvatelstva pohonnými hmotami. Jinak je to také jasné posílení distribuce benzinu s vyšší přidanou biosložkou E10, tedy automobilového benzinu s obsahem biosložky (bioetanolu) do 10 procent objemu, což je od letošního roku nový standard benzinových paliv. 

Autor je podnikatel, bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské.