Ondřej Malý: Virtuální operátoři v Česku to neměli nikdy snadné

Ondřej Malý

Ondřej Malý Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ondřej Malý
Ondřej Malý
Ondřej Malý
Ondřej Malý
Ondřej Malý
8
Fotogalerie

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) minulý týden vydal analýzu „velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám“, což je první krok na jeho zamýšlené cestě pomocí regulačního zásahu zvýšit konkurenci na trhu. Úřadu jde zjevně o to, aby takzvaní virtuální operátoři, kteří od velkých hráčů s vlastní sítí nakupují kapacitu a tu pak prodávají svým zákazníkům, měli lepší podmínky, než dle jeho názoru mají teď.

Virtuální operátoři v Česku to neměli nikdy snadné, tedy poté co i kvůli tlaku úřadu konečně vstoupili v roce 2013 na trh. Je to podobné jako v jiných evropských zemích, všude velcí síťoví hráči obvykle pustí menší konkurenty do specifických tržních segmentů, jako jsou třeba senioři, studenti nebo lidé narození v cizině (takto máme v Česku třeba virtuální operátory zaměřené na vietnamskou komunitu). Nakonec si ale „virtuálové“ svoje místo na trhu našli, koneckonců je jich 133 a ti největší mají desítky tisíc zákazníků.

ČTÚ se pokouší o regulaci tohoto trhu už velmi dlouhou dobu, v různých obměnách asi deset let. Zatím se ale nikdy nepodařilo projít úspěšně všemi kroky, které zákon a evropské směrnice předpokládají. Jde také o úsilí, které je v evropském kontextu ojedinělé. Trh „přístupu k mobilním službám“, respektive jeho zastaralý ekvivalent týkající se jenom volání, vypustila Evropská komise ze seznamu trhů vhodných pro regulaci už v prosinci roku 2007.

Stejně jako dnes i tehdy mohly jednotlivé telekomunikační úřady pokračovat v regulaci, pokud prokázaly selhání. Tehdy by to v Česku určitě dávalo logiku, nicméně úřad se rozhodl jinak. Přitom některé tehdejší připomínky menších operátorů předvídající vysoké ceny a slabou konkurenci byly ve světle dalšího vývoje na trhu velice prorocké. V Evropě už tento trh reguluje jen Norsko, kde je ale ojedinělá situace silného bývalého telekomunikačního monopolisty, který si udržuje podíl přes padesát procent.

Úřad bude navíc muset překonat řadu překážek. První je ustát veřejnou konzultaci, kam může kdokoli zaslat své připomínky k materiálu. Trojice velkých hráčů bude bezpochyby argumentovat, že žádná regulace potřeba není. Otázkou je, jak ČTÚ pomohou samotní virtuální operátoři, kteří v obdobných konzultacích v minulosti příliš aktivní nebyli. Druhou překážkou je, že se k regulaci musí vyjádřit evropské sdružení telekomunikačních regulátorů BEREC. Třetí je pak nutnost získat souhlas Evropské komise, která může požádat, aby „dotčený vnitrostátní regulační orgán návrh opatření vzal zpět“. Což fakticky znamená postup úřadu vetovat.

Komise jakožto strážce jednotného evropského trhu se totiž konzistentně už několik let dívá velmi negativně na jakékoli regulační experimenty a úřad by musel opravdu nezpochybnitelně dokázat, že tu trh nefunguje. S čímž bude mít ČTÚ docela problém, když před třemi nedělemi v tiskové zprávě oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu, že „cena mobilních dat v ČR za poslední dva roky klesla o polovinu“. Euroúředníky bezpochyby také napadne, proč si úřad v prosinci loňského roku pochvaloval vstup nových operátorů vzešlých z aukce a nyní v analýze tvrdí, že jejich vliv na míru konkurence bude vidět nejdříve v roce 2026. Podobných tvrzení je bohužel v dokumentu celá řada. Pravděpodobnost, že přes komisi podobná analýza projde, je tak poměrně nízká.

Nicméně i když analýzy ČTÚ nikdy nevedly k formální regulaci, upozornily na problém na trhu. Je tak pravděpodobné, že i nyní velcí operátoři přistoupí ke zlepšení podmínek pro menší virtuální hráče.