Slovenská ekonomika bude při stále vysoké inflaci ztrácet na obrátkách

Letos slovenskou ekonomiku sice nečeká recese, její růst by však měl výrazně zpomalit.

Letos slovenskou ekonomiku sice nečeká recese, její růst by však měl výrazně zpomalit. Zdroj: Reuters

Slovenská ekonomika dle zpřesněného odhadu HDP v prvním letošním čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostla o 0,3 procenta. Totožný růst zaznamenala i dvě předcházející čtvrtletí. Tamní inflace je jedna z nejvyšších v EU, i když díky opatřením vlády je nárůst cen energií naopak jeden z nejnižších. Domácnosti v průběhu loňska přes vysokou inflaci své výdaje příliš neomezily.

Reálná průměrná mzda byla v prvním čtvrtletí meziročně o 4,9 procenta nižší. Ke zmírnění poklesu přispěl výrazný mezičtvrtletní nárůst nominálních mezd o čtyři procenta oproti čtvrtému kvartálu roku 2022. Spotřeba domácností byla meziročně nižší o 2,1 procenta, když výrazněji klesla až na začátku letošního roku.

Stále solidní utrácení domácností podpořené fiskálním stimulem a čerpáním pandemických úspor pomohlo udržovat cenové tlaky silné. Inflace očištěná o ceny potravin a energií se s meziročním růstem o 10,4 procenta řadí mezi nejvyšší v Evropské unii. Podobně jako celková inflace je však již za vrcholem.

Nicméně pokles je zatím poměrně pomalý. S kolegy v analytickém oddělení Komerční banky očekáváme, že pozvolné tempo bude pokračovat i nadále. Pokles bude ve zbylých měsících letošního roku poháněn také zmírněním růstu cen potravin. Velkým otazníkem v oblasti cenového vývoje zůstává zdražení energií na začátku příštího roku, kdy by se spotřebitelské ceny měly přiblížit úrovním vyplývajícím z regulatorního rámce.

Zdražování potravin v Česku:

Video placeholde
Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 • Videohub

Při předpokládaném alespoň částečném průsaku velkoobchodních cen do těch spotřebitelských bude pokles k dvouprocentnímu cíli v příštím roce zbrzděn. Čekáme, že inflace bude letos v průměru činit výrazných 11,8 procenta, zatímco pro příští rok odhadujeme 5,4 procenta.

S tím je však spojená značná míra nejistoty v souvislosti s rozsahem promítnutí nárůstu cen energií. Letos podle nás slovenskou ekonomiku sice nečeká recese, její růst by však měl výrazně zpomalit. Předpokládáme stagnaci v druhém kvartálu letošního roku, kterou bude následovat pouze mírný růst. Ve výsledku tak čekáme letos růst o 0,9 procenta.

Spotřeba domácností s ohledem na pokles reálných příjmů a téměř vyčerpané úspory bude zřejmě nadále klesat. To by však mělo vyvážit oživení v průmyslu odrážející se v čistém vývozu. S ohledem na poměrně pesimistické předstihové ukazatele a negativní vývoj v zahraniční poptávce se však rizika koncentrují na straně ještě výraznějšího zpomalení.

Autor je analytik Komerční banky.