Akcie, měny & názory Bohumila Trampoty: Vysoká dividenda

Šéf ČEZ Daniel Beneš

Šéf ČEZ Daniel Beneš Zdroj: ČTK

Šéf ČEZ Daniel Beneš (vpravo) a ministr průmyslu Karel Havlíček.
Logo skupiny ČEZ
3
Fotogalerie

ČEZ v úterý po zavření pražské burzy oznámil návrh hrubé dividendy ze zisku minulého roku. Představenstvo firmy navrhuje vyplatit 34 korun na jednu akcii. Dividenda v této výši znamená hrubý výnos 7,6 procenta.

Výplatní poměr je 97  procent očištěného konsolidovaného čistého zisku roku 2019. Stejně jako loni, kdy ČEZ vyplatil 99  procent čistého zisku (24 koruny na akcii) se tak výplata drží u horní hranice současné dividendové politiky vyplácet 80 procent ze 100 procent upraveného čistého zisku.

Návrh dividendy je v souladu s dividendovou politikou společnosti. A je také ve shodě s tržním i naším očekáváním.

Dividendu ještě musí schválit akcionáři na valné hromadě. Datum jejího konání nebyl zatím stanoven, ale většinou se koná na konci června. Praxí posledních let je, že i den nebo dva po jejím konání si investoři mohou koupit akcie ČEZ s právem na tuto dividendu.

ČEZ podle očekávání ukázal rostoucí hospodaření a z toho plyne rostoucí dividenda. A i když je návrh dividendy podle očekávání, je to z našeho pohledu pro investory vítaná zpráva. Navíc jasně ukazuje ochotu se o své zisky dělit s akcionáři. To je v současné velmi turbulentní době uklidňující faktor. Hospodaření ČEZ by mělo růst i v následujících letech. A když poroste zisk, měli by se investoři dočkat i rostoucí dividendy.

Autor je analytik Komerční banky