Bohumil Pečinka: Komisi poznáme po ovoci

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Poslanci si ze svého středu vybrali sedmičlennou vyšetřovací komisi, jejíž předseda bude zvolen dnes. Co vyplývá z personálního složení a zadání pro komisi určenou ke zjištění pozadí nedávné policejní krize?

Členy jsou vesměs mužové druhého sledu, kteří se během uplynulého měsíce v kauze policejní reorganizace nijak výrazně neangažovali. Snad jen Richard Dolejš z ČSSD a Daniel Korte z TOP 09 byli slyšet, ale i oni spíše až v poslední fázi. Tři ze sedmi členů jsou bývalí policisté nebo vojáci (komunista Zdeněk Ondráček, Martin Lank z Úsvitu a Bohuslav Chalupa z ANO). Ti by snad měli mít elementární zkušenosti s fungováním polovojensky řízené policie. Problémem ale je, že jsou to právě tito poslanci, o nichž jejich kolegové mluví v souvislosti s občasnými průsaky informací z různých výborů a komisí.

Podle médií má slušnou šanci usednout v čele komise Pavel Blažek z ODS. Exministr spravedlnosti se však v posledních čtyřech letech chová spíše jako předseda odborového sdružení státních zástupců. Tohle taktizování se může ODS vymstít. Sedmým v pořadí je místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, velmi uvážlivý poslanec, kterému snad lze věřit, že v komisi bude pracovat v duchu hesla padni komu padni.

Během projednávání ve sněmovně se poslanci za ANO snažili prosadit užší verzi zadání pro vyšetřovací komisi: zjistit, co bylo motivem pro překotné předložení reorganizace dvou policejních útvarů. Tahle verze vychází z vidění světa, podle něhož fungování dvou celostátních elitních útvarů bylo prakticky bezchybné, takže za rozhodnutím policejního prezidenta Tuhého musejí stát kriminální motivy. Přesně tak se Tuhého snažila diskreditovat skupina státních zástupců z Olomouce.

Sněmovna se však nakonec přiklonila k širšímu pojetí. Vedle motivů reorganizace budou v komisi vypovídat také pozvaní lidé v úplně jiných věcech. Budou tázáni například na roli olomouckých státních zástupců a jejich údajný nátlak na policejního prezidenta v předvečer vyhlášení reorganizace. Poslanci se budou ptát, co je obsahem dokumentů, o nichž mluví šlachtovci v souvislosti s policejním prezidentem. A především jaké jsou vazby Andreje Babiše na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Nevyužíval Babiš v minulosti policisty z tohoto speciálu k diskreditaci politických a ekonomických konkurentů?

Kdybychom na základě politické atmosféry měli předpovědět budoucnost vyšetřovací komise, řekli bychom asi toto: Smyslem nedávno svolaného a zase odvolaného bezpečnostního výboru sněmovny bylo, aby tu spřátelení policisté a státní zástupci mohli říci určité věci, které se posléze objeví ve spřátelených médiích. Pokud by podobný modus operandi přijala nová komise, pomohla by sice některým novinářům překlenout okurkovou sezonu, ale současně by zcela znevěrohodnila svou práci. Po ovoci poznáme je.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex