Dušan Šrámek: Hrozby pro právní stát

Policejní vůz

Policejní vůz Zdroj: ctk

Tažení státních zástupců proti vedení policie zaznamenalo další posun. V každoroční výroční zprávě Nejvyšší státní zastupitelství totiž zmínilo údajné prorůstání zločinu do vedení policie.

Zpráva má padesát dva stran strohého analytického textu a z něj jako z jiného světa trčí na šesti řádcích tvrzení o tom, že „VSZ v Olomouci poukazuje na případy podezření z trestné činnosti policistů (úniky informací ze spisů, ovlivňování trestních řízení, organizovaná trestná činnost spočívající v ‚obchodování s informacemi o trestních kauzách‘).

Tyto trestní věci jsou velice závažné, a to i s přihlédnutím k tomu, že řada případů ukazuje na špatný stav Policie ČR a na rozsáhlé prorůstání zločinu či klientelistických vazeb do struktur Policie ČR (příp. i Generální inspekce bezpečnostních sborů), a to i do vysokých pozic, kde se koncentrují důvěrné a citlivé informace o trestních kauzách, což fakticky znemožňuje úspěšný a účinný boj se zločinem.“

Není jasné, co vlastně tenhle „drb“ znamená, proč byl vůbec do zprávy inkorporován. Státní zástupci jsou tu od toho, aby dozorovali vyšetřování trestné činnosti, a ne aby kolem sebe bez konkrétních důvodů plivali jedovaté sliny, které mohou pouze zamořovat společenské vědomí.

Na druhé straně se nelze divit, že současné vedení státního zastupitelství běsní. Tak krásně mělo nakročeno, když se pod záminkou „zametání pod koberec“ podařilo vyštípat bývalé vedení pod Renatou Veseckou, které namísto „odvážných právních konstrukcí“ (řečeno slovy Iva Ištvana) pouze striktně dbalo na dodržování zákonů.

Korunou celého opusu měl být nový zákon o státním zastupitelství, který by ze žalobců udělal faktickou čtvrtou moc ve státě. Už dnes je jasné, že norma, již si pro sebe ušili sami žalobci, spadne pod stůl, protože většina politické reprezentace nehodlá skončit jako expremiér Petr Nečas.

Do toho přišlo přelomové rozhodnutí Ústavního soudu, jež udělalo čáru přes rozpočet oběma vrchním státním zastupitelstvím, která si protizákonně vybírala soudce pro přípravná řízení, jak kde se jim zlíbilo.

No, a do třetice přišel ministr vnitra Milan Chovanec s policejní reorganizací, jež ze sboru vyhnala Roberta Šlachtu, servilního vykonavatele nejrůznějších prokurátorských fantazmagorií. Ty sice nepřinesly žádné výsledky v podobě odsuzujících rozsudků, zato už mnoha lidem zničily profesní i politickou kariéru.

Nemělo by zapadnout, že celou aféru okolo policejní reorganizace vyvolal právě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dopisem premiérovi, který se vzápětí objevil v Lidových novinách.

Kromě stejných obecných tlachů a narážek, jaké se objevily i ve výroční zprávě, ale zatím státní zástupci s ničím konkrétním nepřišli. Buď má vedení veřejné žaloby informace podložené, a tudíž mělo jednat, jak velí zákon, nebo si dojmy mělo nechat pro sebe. Tím, co zatím Zeman s Ištvanem předvádějí, jen potvrzují, že na tak odpovědné funkce absolutně nestačí a že se stávají hrozbou pro právní stát.

Autor je redaktorem portálu Česká justice