Bohumil Pečinka: Sedm statečných v akci

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Začátkem týdne se poprvé sešlo „sedm statečných“, jak překřtil sedmičlennou parlamentní vyšetřovací komisi k takzvané reorganizaci policie její předseda Pavel Blažek. Komise zveřejnila seznam třinácti jmen, jež si bude postupně od 28. července zvát na výslechy. Z výčtu jmen (Šlachta, Komárek, Tuhý, Murín, Lang, Vild, Laube, Babiš, Chovanec, Pavel Zeman, Bradáčová, Ištvan, Komár) lze leccos vyčíst.

Předně zvítězila širší varianta práce komise. Nebude se tedy zjišťovat pouze to, jak vznikl na policejním prezidiu plán sloučit dva celostátní policejní útvary a jaké byly motivace „slučovatelů“ v čele s policejním prezidentem Tuhým. Výslechové protokoly se mají rovněž stočit na to, zda už předtím nedocházelo mezi oběma špičkovými útvary (ÚOOZ, ÚOKFK) k likvidačním bojům, do jaké míry spolupracoval předseda ANO Babiš s ÚOOZ, jestli jej nevyužíval v konkurenčním boji s ostatními firmami a podobně.

Stručně řečeno, jestli nakonec plán dát oběma elitním policejním útvarům jednotné velení nebyl daleko nejvíc motivován snahou zabránit „bratrovražednému“ boji dvou soupeřících policejních těles. K čemu práce komise nejspíš povede?

Zmrazený politický život během prázdnin si určitě vybere svou daň v podobě zvýšeného zájmu o dění ve vyšetřovací komisi. Jestliže Andrej Babiš a jeho ANO rozeseli po republice 750 billboardů kritizujících policejní reorganizaci, lze očekávat, že informace z komise dodají starému sporu nové palivo. Budeme svědky zveřejňování informací a dezinformací až do 8. října, kdy proběhnou krajské a senátní volby.

Spor o reorganizaci policie je jedním z článků boje o převrstvování moci v ústavních orgánech

Jinak řečeno, ANO vsadilo na policejní reorganizaci jako nosné téma, namísto toho ČSSD spíše na neschopnost babišovců v dopravní oblasti (mýtný systém, nebudování dálnic). Babiš však má média, která budou hrát důležitou nátlakovou roli. Z tohoto pohledu bude podstatné, jestli po vyslechnutí prvního seznamu třinácti osob se komise bude snažit odpovědět na otázky typu, proč docházelo ze Šlachtova útvaru k tak kolosálním přepisům odposlechů právě do babišovských médií?

Důležitý příspěvek přinesl do celkové debaty expremiér Jan Fischer, který v posledním vydání časopisu Týden řekl, že „co se dělo okolo reorganizace policie, už podle mě není jen další koaliční spor. To je hluboká politickospolečenská zásadní věc. Je to o dělbě moci v orgánech činných v trestním řízení, v justici a tak dál.“ Bývalý premiér a ministr financí k tomu dodal: „Já nechci žít ani v policejním státě, ani v prokurátorské republice.

Já chci vždy dobře vědět, kde se v zemi vládne. Že se nevládne ani na policejním direktoriátu, ani v Olomouci, ani na Státním zastupitelství v Praze. Že se vládne ve Strakově akademii, na Hradě a ve Sněmovní ulici.“ To je další rovina celé kauzy. Spor o reorganizaci policie je jedním z článků boje o charakter státu, o převrstvování moci v ústavních orgánech, které zde začalo někdy před čtyřmi lety a dosud ještě neskončilo. V tomto smyslu bude práce vyšetřovací komise a její závěrečná zpráva jen malým střípkem širší politické mozaiky.

Autor je komentátorem Reflexu