Glosa Terezy Zavadilové: Proč „bazuky“ centrálních bank nefungují a akcie padají dál

Budova americké centrální banky Fed v New Yorku

Budova americké centrální banky Fed v New Yorku Zdroj: Reuters

Nejvlivnější globální centrální banky opět otevřely miliardové peněžní kohouty ve snaze pomoci vyděšeným investorům. Pád trhů se ale nezastavil. Čím to je?

Nákaza koronavirem postupuje rychleji, než se čekalo. Trhy se měnící se realitě snaží mentálně přizpůsobit, ale to jde těžko, protože v cenách akcií se donedávna odráželo očekávání letošních zisků firem. S těmi se teď většina z nich může rozloučit a zatím se neví, na jak dlouho. Globální spotřební řetězec se narušil, firmy z nejhůře postižených sektorů, jako je cestovní ruch či aerolinky, budou rády, že přežijí. Nejistota investorů je velká, část z nich už volá po koordinovanější akci nejen bankéřů, ale i jednotlivých vlád. I tak ale trh bude mít velké výkyvy, dokud se trend nákazy virem neotočí.

Někteří investoři přiznávají, že měnové uvolňování zachraňuje alespoň něco – že bez toho by byly ztráty ještě nepoměrně větší. Investiční banka Goldman Sachs donedávna koronavirus brala jen jako krátkodobou hrozbu. To už neplatí. Koronavirus podle šéfstratéga banky přinese bezprecedentní společenskou a finanční disrupci. Zda bude při takové změně nadále zabírat měnová politika a jak, se teprve uvidí.