Jan Vávra: Bitcoinový Salvador místy působí jako vtip. Češi se ale nemají co smát

Pro řadu obyvatel Salvadoru je bitcoin nadějí na přístup k alespoň nějakým finančním službám.

Pro řadu obyvatel Salvadoru je bitcoin nadějí na přístup k alespoň nějakým finančním službám. Zdroj: profimedia

Rok 2021 je pro bitcoin v mnohém průlomový. Středoamerický Salvador dal této měně jako první na světě status oficiálního platidla s tím, že se postaví do čela států, které jsou kryptoměně nejvíce nakloněny. K iniciativě prezidenta Nayiba Bukeleho se váže daňové osvobození výnosů z obchodování s kryptoměnami. Kryptobyznys má pomoci nalákat i nabídka občanství lidem vlastnícím tři bitcoiny, zhruba dva miliony korun. Tady však plány kryptoSalvadoru dostávají poněkud ironický nádech.

Stačí si představit, jak se do země s jednou z nejvyšších měr vražd na světě houfně stahují bitcoinoví milionáři a dávají si na své bohatství vystavit štempl. Stylovější by možná bylo namalovat si terč na čelo.

Poněkud odvážně zní také prezidentovo prohlášení, že vláda zaručí převod bitcoinu na přesnou hodnotu v dolarech v době každé transakce. Tak to hodně štěstí, chtělo by se dodat, v případě tak volatilního platidla, jakým je bitcoin.

Ambice státu, který podle HDP na hlavu patří ke třetině nejchudších mezi zeměmi Jižní Ameriky a Karibiku, míří nicméně ještě výš. Bukele se na Twitteru pochlubil videem, jak se tamní státní energetická společnost chystá těžit bitcoiny pomocí tepelné energie ze sopek.

Fandové bitcoinu tuto informaci ihned použili jako zdvižený prostředníček určený Elonu Muskovi za jeho kritiku údajné neekologičnosti dolování kryptoměny.

Přes všechny pikantní souvislosti salvadorského záměru ale lehko zanikne, že používání bitcoinu může značně ulehčit život lidem bez bankovního účtu. V Salvadoru jich má být kolem sedmdesáti procent. Ekonomika středoamerické země navíc do značné míry stojí na penězích, které domů posílají emigranti.

Podívejte se na vysvětlovací klip o tom, jak funguje bitcoin. Stručnější verzi videa najdete zde.

Mnoho lepších praktických využití bitcoin jen těžko najde. Z pohledu českých občanů to mohou být mimořádně vzdálené problémy, ba dokonce výraz zoufalství. Salvador jako by neměl co ztratit, v tom je ale paradoxně jeho výhoda.

Není pak těžké sebrat odvahu k bitcoinovým experimentům. V tomto kontextu však jen vynikne zrádné postavení Česka. Stále ještě se tady žije natolik dobře, že je z pohledu vlády snadné pro jistotu o nic neusilovat, tím méně o cokoli reformního a novátorského.

Mezitím už někteří iluzí zbavení mileniálové přestali doufat, že se dočkají státní penze, a zkoušejí si odkládat část úspor do bitcoinu. Aby nakonec kryptoměna nemusela sloužit jako krabička poslední záchrany i ve střední Evropě.