Jiří Tyleček: Evropu zachraňují americké břidlice

Zemní plyn

Zemní plyn Zdroj: Reuters

Trh se zemním plynem stále vysílá varovné signály. Jeho cena zůstává v západní Evropě na více než čtyřnásobné úrovni ve srovnání s posledními roky (a na zhruba šestinásobku aktuální ceny v USA). Evropa zaklekla na uhlí i jádro, ale nenabídla srovnatelné alternativy. Zvýšená poptávka po energiích naráží na nedostatečnou nabídku. Není tak žádným překvapením, že účty za energie prudce rostou.

Hlavní důvody nedostatku plynu se omílají už dlouho: Dlouhá předchozí zima a neochota Ruska posílat do Evropy standardní množství plynu se spojily s postcovidovým oživením a zájmem spekulantů o tuto surovinu. Tyto faktory by však byly bezpředmětné, kdyby Evropa nebyla na importu plynu závislá. Rusko pokrývá necelou polovinu poptávky zemí EU. V posledních letech podíl ruského plynu rostl a postupně nahrazoval klesající domácí těžbu.

Konvenční zdroje vysychají a diskuze o potenciálu břidličného plynu skončily zhruba před deseti lety. Mnoho evropských zemí včetně Německa nebo Francie těžbu z břidlic zakázalo, přičemž hlavním důvodem byly obavy o životní prostředí. Nyní v časech krize jsme ovšem moc rádi, že nám Američané tento „špinavý“ plyn ve formě LNG posílají. V prosinci směřovala na starý kontinent celá polovina veškerého LNG exportu USA.

Nyní se nemůžeme divit, že je naše energetická bezpečnost v ohrožení. EU vlaje ve větru skutečných mocností. Navíc v časech hrozby rozpoutání války na Ukrajině uzavřelo Německo celkem tři ze šesti zbývajících jaderných elektráren. Čím produkci nahradí? Rekordní ceny emisních povolenek pohřbívají uhlí, přesto jeho cena v Evropě zůstává v blízkosti rekordu díky masivní poptávce. Ani životní prostředí tak zatím nevyhrává. Už v říjnu varovalo Rakousko i Nizozemsko před blackouty. I když s koncem zimy jejich pravděpodobnost klesá, jak jsme připraveni na další sezonu?

Autor je analytik XTB