Firmy uzavřely rekordní počet akvizic. Trend bude pokračovat také kvůli generační výměně

Českého provozovatele e-shopů Mall Group a logistickou firmu Wedo převzala jedna z největších evropských e-commerce platforem Allegro. Polský gigant zaplatil 881 milionů eur.

Českého provozovatele e-shopů Mall Group a logistickou firmu Wedo převzala jedna z největších evropských e-commerce platforem Allegro. Polský gigant zaplatil 881 milionů eur. Zdroj: Mall

Sto procent akcií Equa bank koupila od fondu AnaCap Financial Partners skupina Raiffeisenbank International.
Vhodného nástupce postrádal i podnikatel Tomáš Březina, který vloni prodal svou společnost Best.   Firma DEK za ni pravděpodobně zaplatila sumu blížící se čtyřem miliardám korun.
Společnosti Amazon, Microsoft a Alphabet (mateřská korporace Googlu) uzavřely v loňském roce nejvíce akvizic za posledních deset let.
Průzkum KPMG
Průzkum KPMG
6
Fotogalerie

Aktivita na trhu fúzí a akvizic byla loni rekordní, a to nejen v Česku. Výsledky na trhu M&A patřily v loňském roce v Česku i na Slovensku mezi nejvyšší co do počtu i objemu transakcí. Mezi hlavní důvody se řadí například oživení ekonomiky po pandemii nebo nízké úroky. Akviziční žně však nekončí a odborníci predikují, že letošní rok možná nastaví nový rekord. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG.

Jen v Česku se loni uzavřelo nejméně 91 transakcí v celkovém objemu bezmála 390 miliard korun. V roce 2020 byl počet transakcí o něco menší a dosáhl celkového počtu 82. Značný rozdíl lze však vyčíst z celkového objemu transakcí, který se předloni vyšplhal na pouhých 122 miliard korun, tedy přibližně třikrát méně než loni.

Mezi největší loňské transakce v Česku patřily prodeje e-commerce skupiny Mall Group, banky Equa bank a výrobce betonové dlažby BEST. 

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Když není komu firmu předat

Akviziční žně však loni započaly až ve druhé polovině roku. „Rok 2021 měl pomalejší začátek, ale třetí a čtvrté čtvrtletí přineslo dokončení řady obchodů,“ vysvětlil partner KPMG zodpovědný za fúze a akvizice ve střední a východní Evropě Igor Mesenský. Podotkl, že hlavním impulzem, proč majitelé své firmy prodávali, byla příležitost atraktivní ceny. „Dlouhodobým důvodem prodejů je i to, že majitelé nenacházejí ve svém okolí vhodné nástupce,“ dodal Mesenský. 

Na globálním M&A trhu se nejvíce transakcí provedlo v odvětví technologií, médií a telekomunikací. Na evropském trhu loni vzrostl počet uzavřených obchodů v těchto odvětvích meziročně o 66 procent. Ještě o něco aktivnější byl v Evropě sektor průmyslu, kde počet transakcí stoupl o téměř 68 procent. „V průmyslu se navíc uzavírají stále větší obchody. Průměrná hodnota transakce tu vzrostla mezi roky 2017 a 2021 o více než 36 procent,“ upozornil Mesenský. 

Mnohem větší částky se protočily i ve fúzích a akvizicích v energetice. „V tomto odvětví se v Evropě loni uzavřely obchody v celkové hodnotě téměř 123 miliard eur, což představuje meziroční nárůst o více než 200 procent,“ uvedl expert KPMG na fúze a akvizice Adam Páleníček. V Evropě se často prodávaly i firmy z oblasti zdravotnictví, farmacie a biotechnologie. „Počet transakcí v tomto odvětví vzrostl oproti předloňskému roku o dvacet procent, čímž dosáhl pětiletého maxima,“ upřesnil Mesenský. 

Odborníci se shodují na tom, že by letošní rok mohl být z hlediska transakčního objemu stejně povedený jako rok 2021. Advokát z Rowan Legal Jan Frey tvrdí, že navzdory těžko předvídatelnému dalšímu vývoji makroekonomické situace pokračuje proces generační výměny, který bude na straně prodávajících hlavním motorem M&A transakcí. 

Prodávat se budu firmy v nesnázích

„Vedle toho ekonomická situace velmi pravděpodobně donutí mnohé firmy a jejich vlastníky k výprodejům ve formě takzvaných distressových aktiv neboli firem v nesnázích,“ dodává Frey. Hlavní hnací silou ze strany investorů bude podle Freye to, že se velcí hráči budou snažit posílit své tržní pozice v turbulentních dobách, což budou v mnohých případech nepochybně řešit prostřednictvím akvizic. 

M&A trh loni rostl v rámci celé visegrádské čtyřky, kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Celkový počet transakcí v těchto zemích byl loni nejvyšší od roku 2017. „Zdaleka nejvíc transakcí dlouhodobě připadá na Polsko, ale Česko je setrvale na druhém místě. Třetí je s odstupem Maďarsko a čtvrté s nejmenším podílem Slovensko,“ uvedl Páleníček a zároveň upřesnil, že se v Česku každoročně uskuteční zhruba dvakrát více transakcí než v Maďarsku, ač to jsou velikostí srovnatelné země.