Komentář Bohumila Pečinky: O reálných šancích Realistů

Expert Petr Robejšek promluvil pro Blesk

Expert Petr Robejšek promluvil pro Blesk Zdroj: Czech news center - Petr Novotný

Petr Robejšek
Petr Robejšek
Petr Robejšek na Pražském hradě při předávání státních vyznamenání.
Politolog Petr Robejšek získal od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání
Analytik Petr Robejšek
14
Fotogalerie

Čtrnáct osobností ohlásilo včera vznik nové politické strany – Realistů. Má to být strana pravého středu, eurokritická, zdrženlivá vůči imigraci a zaměřená proti stávajícímu establishmentu. 

Bude to stačit na úspěch v parlamentních volbách příští rok? Na to nelze odpovědět, protože Realisté včera jen vyhlásili nábor dalších osobností, který má trvat zhruba šest týdnů. Následně se strana otevře širší veřejnosti, uspořádá ustavující sjezd a vytvoří kandidátky a volební program. S prognózou si proto počkejme alespoň do poloviny ledna.

Na druhou stranu si můžeme tisíckrát říkat, že nová strana se pozná podle programu, idejí, stylu a stanov. Ale nakonec je určujícím faktorem osobnost prvního předsedy.

Mediálně známý politolog Petr Robejšek včera stranu představil tak jako kdysi ODS Václav Klaus. Rozdíl byl v tom, že Robejšek se rozhodl hrát na jistotu a označil se v první fázi jen za mentora, který bude formulovat cíle a programové směřování nové strany. V jiné odpovědi současně nevyloučil, že by na jaře mohl na předsedu kandidovat. Takže jak to je? Když se strana během následujících šesti týdnů chytne, tak ano, a když ne, tak ne?

Na druhou stranu je Robejšek asi jedinou kredibilní osobností, která může Realisty v krátkodobém horizontu jedenácti měsíců do voleb vést. A to jednak jako volební lídr, a pokud by strana náhodou uspěla, mohla by rovnou nominovat do přímé prezidentské volby právě Petra Robejška. V tom je síla i slabost nové strany – Robejšek je dosud politicky neprozkoumaná osobnost.

Vzpomínám si jako student na jeho sérii přednášek před 22 lety na filozofické fakultě. Jeho schopnost naprosto chladně analyzovat politické události byla a dosud je ohromující. Ano, Robejšek byl a je realista, co se týče analýz. Jeho slabinou jsou však projekce, syntézy a hlavně skutečné politické názory, které se hodně míjejí s elektorátem dnešní TOP 09 nebo ODS, od nichž by k Realistům měli přijít voliči.

Jestliže základem těchto voličských skupin z měst jsou liberální postoje, Robejšek je opakem. Ve vnitřní politice je pro vysoké daně, silný stát, zdanění velkých korporací. V prezidentských volbách podporoval Táňu Fischerovou, protože se mu líbila její kritika tržního kapitalismu. Ten by Robejšek rád svázal a omezil regulacemi. Tyto nedostatky by samozřejmě mohla překrýt jeho eurokritická a protiimigrační rétorika. Ale bude to stačit v době, kdy EU beztak kritizuje každý a imigrantů jsou na našem území nízké desítky?

„Je to o ekonomice, hlupáku.“ To je slavná věta jednoho poradce amerického exprezidenta Billa Clintona. Takže nakonec o úspěchu nové strany rozhodne, co nabídne voličům v době konjunktury a druhé největší zaměstnanosti v Evropě. Až na to odpoví, budeme moci realisticky říct, jaký budou mít Realisté úspěch.