Komentář Jany Havligerové: Koalice a sousedské vztahy

Volební štáb Pirátské strany. Zdeněk Hřib bojuje o post pražského primátora.

Volební štáb Pirátské strany. Zdeněk Hřib bojuje o post pražského primátora. Zdroj: Michael Tomeš

Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu podepsali koaliční smlouvu a programové prohlášení. Ústředním heslem nové metropolitní vlády, která se moci ujme ve čtvrtek, by se mohlo stát: Slibujeme hory doly. Program je soupiskou faktických i domnělých trablů hlavního města. Nová politická garnitura je prý s přehledem vyřeší. Tedy nová… Lídr hnutí Praha sobě lidovec Jan Čižinský byl členem Trojkoalice, která městu vládla v uplynulých čtyřech letech. 

V končící pražské radě bylo i hnutí STAN a také lidovci – obě formace dnes vystupují pod hlavičkou Spojených sil. Už tento fakt je spíše varovným signálem, než že by naznačoval radikální změnu politického stylu. A přesvědčení budoucího primátora Zdeňka Hřiba, že koalice vydrží celé čtyři roky a bude fungovat bez problémů, posouvá k hranici zbožného přání.

Lídr Spojených sil Jiří Pospíšil zase považuje vytvoření koalice za historickou chvíli, která změní politickou mapu v Praze. Tak určitě. Vítěz pražských voleb ODS stejně jako dříve vládnoucí ANO skončily v opozici. V té viditelné, která bude v zastupitelstvu dohromady disponovat 26 mandáty proti 39 koaličním hlasům. S kritikou už teď nešetří, zvlášť hlasitá je pochopitelně ODS. Programové prohlášení je podle ní nekonkrétní a nejvíc jí vadí, že volební jedničky Čižinský a Pospíšil nebudou v městské radě, a předem se tak zbavují odpovědnosti.

Jiří Pospíšil oponuje, že širší koaliční kruh bude častěji schůzovat, a tím se problém absence lídrů ve vládě vyřeší. Jasně, schůzování politikům jde. V Praze ovšem existuje daleko silnější „opozice“ než ta, která zasedá na magistrátu. Jsou to jednotlivé městské části, jejichž protichůdné zájmy dokážou zhatit nejeden dobrý plán, který by mohl vyřešit nejeden problém hlavního města.

Zvlášť pikantní je, že Čižinský, vůdce uskupení Praha sobě, si raději ponechal starostování Prahy 7. Ale konkrétně k programovému prohlášení. Jednou z priorit je například bydlení. Řečeno s novou vládou, vyřešení bytové krize tak, aby „žádná pražská rodina s dětmi a žádný senior nežili na ubytovně“. Převážnou většinou bytového fondu ovšem vládnou právě jednotlivé městské čtvrti a do toho, jak s byty nakládají, nemá magistrát co mluvit.

V kompetenci městských částí jsou třeba i parkovací zóny. A tak by se dalo pokračovat. Nemluvě o tom, že klíčové stavby pro řešení dopravní situace v hlavním městě, tedy vybudování vnějšího a vnitřního silničního okruhu, jsou zase pro změnu závislé na vůli státu. Nová pražská koalice se bude potýkat s dlouholetými problémy Prahy.

To je sice fakt, ale vymlouvat se na něj delší dobu nepůjde. Čižinský při podpisu dokumentů prohlásil, že vznikla koalice zastupitelů, kteří chápou politiku jako službu, jsou rozhodnuti fungovat pro své město a být zaměstnanci svých sousedů. Uvidíme. Sousedské vztahy, jak známo, nemusejí být automaticky zrovna ty nejlepší.