Komentář Jany Havligerové: Koronavirová hra náhodných nápadů

Tisková konference k uvolňování opatření vlády (6. 4. 2020)

Tisková konference k uvolňování opatření vlády (6. 4. 2020) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Tisková konference k uvolňování opatření vlády (6. 4. 2020)
Tisková konference k uvolňování opatření vlády (6. 4. 2020)
Tisková konference k uvolňování opatření vlády (6. 4. 2020)
Tisková konference k uvolňování opatření vlády (6. 4. 2020)
Tisková konference k uvolňování opatření vlády (6. 4. 2020)
8
Fotogalerie

Prodloužit nouzový stav o čtrnáct dnů anebo o další měsíc? Hamletovská otázka. Řešit ji budou poslanci, a to v situaci, kdy je míra nejistoty okolo šíření nákazy Covid-19 stále hodně vysoká. 

Nevíme, jestli náhodou nestojíme teprve pod vrcholem hory, kterou je potřeba zdolat, nedokážeme dokonce ani odhadnout jak dlouho její zdolání může trvat. Hlavně ale nevíme, jaké dopady bude celá anabáze mít na zdravotnictví a ekonomiku. Tedy na zdraví lidí, protože to s tím úzce souvisí.

Potřebná data neexistují, anebo jsou roztroušená po různých institucích. Pro a proti trvání či zániku nouzového stavu ještě nikdo dohromady nesepsal. Nevíme, jestli všemožná omezení, která plynou z nouzového stavu, potažmo opatření přijímaných pod jeho hlavičkou, nenapáchají víc škody než užitku.

Jednoznačný je zatím jediný klad nouzového stavu: Při nákupu ochranných pomůcek neplatí zákon o veřejných zakázkách. Další opatření, která s ním souvisejí, vyvolávají spíš chaos.

Zvenku to vypadá, že už se v nich nevyznají ani ti, kteří je vyhlašují. Je na čase konečně říct, že nejsme ve válce. Politikům se takové přirovnání zamlouvá. Přehnané zásahy se snáze omlouvají. Kromě rozhodnutí o nouzovém stavu mají poslanci posoudit i patnáct předloh vládních protikrizových opatření.

Mezi důležitými ekonomickými normami se krčí i návrh na uzákonění pravomoci policistů a strážníků pokutovat na místě přestupky proti vládním krizovým nařízením. K tomu ale není jediný důvod. Zvlášť když se začíná vážně uvažovat o rozvolnění karantény. Už teď začíná přibývat přehnaných reakcí třeba jen na pouhé sezení na lavičce v parku a také vyslovených excesů.

Strach z nákazy vyvolaný nejrůznějšími výroky „autorit“ je až příliš velký. Povzbudil chuť k udávání. Tak si připomeňme, že nabytí moci u některých lidí vede jen k jejímu zneužívání. 

Nárůst případů nákazy se pravděpodobně podařilo zpomalit. Hlavní stratég Prymula otočil a mluví o „postupném promořování populace“. Opět, bez vysvětlení vedlejších efektů. Premiér sice tvrdí, že takový postup považuje za riskantní, jedním dechem ale dodává, že hlavní slovo budou mít odborníci. Dozvíme se alespoň, kteří a proč?

Sám ministerský předseda přímo hýří nápady, jak se už před Velikonocemi můžeme pomalu začít vracet k normálu, jednat by o tom měla ve středu vláda. Začíná to připomínat způsob hry, kdy tip vybírá náhodný generátor čísel. S koronavirem ale není radno riskovat. Momentální vývoj nákazy Covid-19 možná začíná připomínat chřipku, ale ještě pořád musíme vést v patrnosti, že se málo testuje. Nemluvě o tom, že nevíme ani přibližně, jaké léky na těžší průběh nemoci vlastně zabírají.

S případným utahováním i povolováním opratí je potřeba zacházet opatrně. Platí to pro vládu i pro poslance.