Komentář Julie Urbišové: Bidenovo momentum a dokonalost americké politiky

Joe Biden s manželkou Jill a sestrou Valerií (vpravo)

Joe Biden s manželkou Jill a sestrou Valerií (vpravo) Zdroj: ČTK

Kandidát demokratů Bernie Sanders
Bernie Sanders
Joe Biden se svou manželkou Jill
Bernie Sanders
Volební štáb Joe Bidena
8
Fotogalerie

Byla to otázka tří M – money, momentum, nebo movement. Prachy, síla okamžiku, anebo silné hnutí. Kdo vyhraje v zásadních amerických primárkách?

Michael Bloomberg se zatím vůbec největším balíkem peněz investovaným do kampaně (který nakonec ve středu z kampaně odstoupil)? Joe Biden, který jako by chytil v doposud nepříliš přesvědčivé kampani druhý dech (a kterému Bloomberg po svém odstoupení vyslovil podporu)? Nebo Bernie Sanders, muž, za nímž jdou v dnešní Americe davy, jako by šlo o novodobého liberálního spasitele?

Superúterý 2020, kdy volí Američané ve 14 státech demokratického kandidáta, postavilo voliče před velké dilema. Stát si za svým kandidátem, osmasedmdesátiletým senátorem Sandersem, jakkoliv může působit svým levicovým pohledem na americký vkus až moc radikálně, anebo slevit ze svých ideálů a přiklonit se k nějakému kompromisu jen proto, aby byl někdo dost silný postavit se Trumpovi?

Voliči řešili během rozhodování mnohé praktické záležitosti: třeba to, že Sanders nabízí dostupnou zdravotní péči, což je americký problém číslo 1, chce odpustit studentské půjčky a je vstřícný k imigrantům. Bloomberg sliboval trochu jednoduše, že „Mike to prostě zařídí“, a jako jediný si zaplatil i velkou kampaň ve španělštině. Taktiky, politické kličky a vymýšlení toho, která cesta bude nejlepším rozhodnutím pro demokraty jako takové, se řešily až do posledních okamžiků před volbami.

To, že o víkendu odstoupili tři další kandidáti – miliardář Tom Steyer, bývalý starosta městečka v Indianě Pete Buttigieg a senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová, byl tah hodný dokonalé vnitrostátní americké politiky. Strategie a plán, které přinesly ovoce. Z průběhu posledních dní se jeví, že demokraté po všech karambolech ve volbách 2016 přemýšlejí především logicky a progresivní směřování jde zatím stranou.

Chtějí-li demokraté zaujmout širší voličskou základnu, a sem patří kromě tradičně věrných liberálních voličů například v Kalifornii, kde s velkým náskokem vyhrál Sanders, i Afroameričané a Hispánci z jihu, je nutné přijít s někým méně bláznivým, než je Sanders. Ten v minulosti k nelibosti mnoha Američanů opěvoval autoritářské země, jako jsou Venezuela a Kuba. Odstoupení slabších kandidátů a následné oznámení podpory právě Bidenovi mělo zásadní dopad na úterní výsledky.

Biden uspěl ve více státech, než se ještě minulý týden předpovídalo. Američané rozhodli, že nechtějí revoluci. Joe Biden měl to správné M – „momentum“ a využil jej naplno.

O Superúterý 2020 se bude psát jako o jednom z nejpozoruhodnějších politických comebacků v amerických dějinách.

Autorka je novinářka žijící v USA