Komentář Martina Čabana: Babiš neslábne. Naopak

Andrej Babiš dostal na volebním sněmu hnutí ANO svou karikaturu

Andrej Babiš dostal na volebním sněmu hnutí ANO svou karikaturu Zdroj: Petr Kořínek

Předseda ANO Andrej Babiš přijímá gratulace ke zvolení od Jaroslava Faltýnka (17. 2. 2019)
Premiér Andrej Babiš (ANO) dostal od delegátů ANO mandát předsedy hnutí na další dva roky (17. 2. 2019)
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při projevu k delegátům volebního sněmu. Žádného vyzyvatele o předsednické křeslo opět Babiš nenašel (17. 2. 2019)
4
Fotogalerie

Nedělní sněm hnutí ANO znovu potvrdil to, co bylo patrné už po předchozích vrcholných setkáních babišovců. Železná disciplína a nekritická loajalita členů hnutí vůči předsedovi a vlastníkovi nejsilnější české politické strany jsou vděčným terčem vtípků nebo varovných komentářů. Současně z nich ale plyne zásadní fakt – samo se hnutí Andreje Babiše neporazí.

Naděje tradičních stran vkládané do občasných zaskřípění ve strukturách ANO jsou veskrze liché. Babišovy kauzy a střety zájmů jsou často děsivé a do nebe volající, ale členům hnutí jsou lhostejné – totéž platí pro takový počet voličů, který současnému premiérovi pohodlně stačí na udržení dominance. Cesta k Babišově porážce vede jedině přes věrohodný program prezentovaný věrohodnými osobami. Bezpracné zkratky nefungují a fungovat nebudou. Potud vše při starém.

Přesto byl v neděli patrný jistý posun. Babiš se výrazně zlepšil v disciplíně formy připraveného politického projevu. Kandidátský projev pronášený spatra byl stále stejně strašný, ale úvodní vystoupení na sjezdu, to byla jiná káva. Mělo jistě mnoho slabin včetně svérázného výkladu politologického pojmu catch-all party. Ale nešlo si nevšimnout, že dosud zcela bezmyšlenkovitou programovou bramboračku postupně střídá promyšlenější pragmatický systém lákadel pro dílčí voličské skupiny – živnostníkům paušální daň a nižší DPH, penzistům vyšší důchody, zaměstnancům snížení daní a zrušení superhrubé mzdy.

Činností jednotlivých ministrů navíc tato lákadla dostávají i kontext reálných výsledků, rozhodnutí a snah, ať jde o elektronizaci zdravotnictví, tlak na digitalizaci státu nebo o výsledky veřejných financí. Dohromady to sice nedává klasický politický program tradičního střihu, ale je to přece jen ucelenější systém nápadů a konkrétních kroků, který může mnoha voličům program nahradit. Tím složitějším se programový střet s Babišem postupně stává.

Současně bylo z Babišových slov patrné, kde v tuto chvíli cítí konkurenci. O Miroslavu Kalouskovi už nepadlo slovo, za zlo 25 let po revoluci dnes může ODS. Dokonce i superhrubá mzda, kterou Kalousek zavedl jako ministr financí (ve vládě vedené ODS), je podle Babiše „klasickým podvodem ODS“.

Babiš tím zcela jasně říká, že v nadcházejících eurovolbách jsou pro něj soupeřem číslo jedna právě modří. Jestli je to čirý pragmatismus daný jen tím, že zrovna k evropským volbám obecně chodí spíše pravicoví voliči, nebo jde o dlouhodobější a systematičtější útok na modrý elektorát, se ukáže až po volbách.