Komentář Martina Čabana: ČSSD jako oběť Čapího hnízda

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: profimedia

Všechny důsledky nejnovějšího vývoje v kauze Čapí hnízdo nelze v tuto chvíli dohlédnout, ale jedna věc je jasná – mezi poraženými bude ČSSD.

Sociální demokraté vstoupili po komplikovaných a zjevně nedokončených diskuzích do vlády jako juniorní koaliční partner hnutí ANO. Záměr byl protlačit několik bodů ze socialistického programu a prodat to jako velký úspěch. To mělo podle představ těch, kteří vstup do vlády ve straně prosazovali, přimět voliče, kteří od ČSSD utekli k Andreji Babišovi, aby se vrátili, jak se říká, z vandru domů.

Postupem času se začalo dařit alespoň s tím programem. Platy, karenční doba, důchody, minimální mzda – to všechno ČSSD usilovně prezentovala jako svůj boj za blaho těch, které by ráda viděla mezi svými voliči. Odpůrci vstupu do vlády sice ve straně nikam nezmizeli, jednání širšího vedení strany byla vždy bouřlivá, ale ten základní plán se jakž takž dařilo naplňovat. Dokonce i odchod Jiřího Zimoly z postu statutárního místopředsedy na protest proti poměrům uvnitř strany se podařilo mediálně vcelku zvládnout a po prvním šoku se nad jihočeským rebelem prozatím zavřela voda.

Jenže pak přišlo oživení kauzy Čapí hnízdo, děsuplné spekulace o uklizení premiérova syna mimo dosah vyšetřovatelů, pochybnosti nad prací policie. Hnutí ANO v čele s Adrejem Babišem zaujalo tvrdý obranný postoj, opozice pochopitelně vyrazila do útoku, jehož vrchol přijde v pátek v podobě pokusu o svržení vlády vyslovením nedůvěry ve sněmovně. A uprostřed mezi bojovými liniemi zůstali stát bezradní sociální demokraté.

Návrat kauzy Čapí hnízdo do středu veřejné debaty má mimo jiné za následek oživení nedořešeného sporu uvnitř ČSSD, který stranu neúprosně rve na kusy. Předseda partaje Jan Hamáček vyzývá ke klidu a kritizuje opozici, že chce shodit vládu, aniž má v rukávu „plán B“. Místopředseda strany a pardubický hejtman Martin Netolický naopak vyzývá Babiše, aby složil premiérskou funkci. Plzeňský hejtman Josef Bernard apeluje, aby strana „znovu zvážila vládní angažmá“. Vládní poslanec Milan Chovanec rovnou oznamuje, že se hlasování o nedůvěře vládě pravděpodobně nezúčastní.

Je příznačné, že předseda vládní strany a místopředseda vlády nebyl ve včerejší televizní debatě schopen říci, jak se jeho poslanci zachovají při hlasování o nedůvěře vládě. Na jeho nesmělou poznámku, že by byla lepší vláda bez premiéra Babiše, mu šéf ANO odpověděl už dva dny předem: „Nikdy neodstoupím. Nikdy! Ať si to všichni zapamatují.“

Sociální demokraté se o budoucnost vlády pohádají ve středu. Bude to neúprosná řež, po níž můžeme opět očekávat několik protichůdných vyjádření od různých představitelů strany. Vláda v pátek nejspíš přežije. To, že někdo demonstrativně nepřijde hlasovat, kabinet nepoloží. Jak dlouho ale dokáže žít vnitřně rozervaná ČSSD, která se neumí srovnat se spoluodpovědností za problémy předsedy kabinetu, jasné není.