Komentář Martina Čabana: Prezident není vůl

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: reuters

Miloš Zeman
Zdeněk Ondráček
Angela Merkelová a Miloš Zeman
Marek Černoch
5
Fotogalerie

Návrh na zavedení trestného činu hanobení prezidenta republiky ukazuje, že mnoha českým zákonodárcům se stýská.

„Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci.“ Čtyřiašedesát poslanců české Poslanecké sněmovny chce do českého trestního zákoníku vtělit právě takový paragraf. Píše se 15. listopad roku 2016. Sedmadvacet zákonodárců podepsaných pod tímto návrhem jsou komunisté, po 15 podpisech dodaly ČSSD a ANO a zbylých sedm současní nebo bývalí poslanci Úsvitu. Pozoruhodná koalice a ještě pozoruhodnější záměr.

Mlátička a ti druzí

Kdo chce nahlédnout do chápání předkladatelů, kteří by rádi kousek českého právního řádu vrátili před den, jehož 27. výročí si pozítří připomeneme, má několik možností. Třeba se podívat na osobu autora návrhu. Tím je , poslanec KSČM, dříve agilní příslušník SNB a mlátička z demonstrací Palachova týdne v lednu 1989. To by mohlo na vysvětlenou stačit, kdyby za ním v seznamu navrhovatelů nefigurovalo dalších 63 jmen.

Širší vhled nabízí pohled do důvodové zprávy. „Kupříkladu v Nizozemí (sic!) je v platnosti zákon z 19. století, o urážce majestátu, který poskytuje ochranu královské rodině.“ Evropa 21. století se stále ještě jakž takž řídí Listinou základních práv a svobod, v níž se píše i cosi o svobodě slova, takže lepší příklad autor návrhu zkrátka nenašel.

Prezident republiky přece, hýml, není monarcha, na nějž se mohou vztahovat historické zákony z feudálních časů, chce se zvolat. Jenže v chápání těch, kteří jsou pod návrhem zákona podepsaní, je postavení voleného prezidenta skutečně srovnatelné s králem v monarchii, zejména pokud je tím voleným prezidentem Miloš Zeman. Účelovost z návrhu čouhá jako sláma z bot – jak kvůli načasování, tak při pohledu na jména podepsaných, kde jsou všichni nejzarytější Zemanovi fanoušci – ano, i Huml, Foldyna a Jandák. Kde byli všichni tito zákonodárci během prezidentství Václava Klause, který to pohříchu také (mnohdy právem) chytal ze všech stran? Tehdy jim na ochraně hradního majestátu nezáleželo ani za mák.

Noví Škutinové?

Prezident, jak již bylo naznačeno v titulku, není hloupý, a tak k návrhu nezaujal žádné výrazné stanovisko. Slovy mluvčího Ovčáčka „nebude vstupovat žádným prohlášením do projednávání novely trestního zákoníku“. Tedy mohlo to být lepší, mohl tento návrh rovnou odmítnout. Snad ale platí, že ani Miloš Zeman nechce, aby někdo, kdo by veřejně použil titulek opačný, mohl jít na rok do basy. Humorista Vladimír Škutina dostal přesně za takový výrok na začátku šedesátých deset měsíců natvrdo.

Doufejme, že něco z demokrata snad v české hlavě státu ještě zbývá, když už ne v 64 poslancích.