Metaverse je nevyhnutelný, ale neměl by jej tvořit nezodpovědný Mark Zuckerberg 

Ambice Marka Zuckerberga nekončí na hranicích sociální sítě.

Ambice Marka Zuckerberga nekončí na hranicích sociální sítě. Zdroj: Profimedia.cz

Facebook už dávno není jen sociální síť, ale obří holding, který soustřeďuje desítky segmentů. Nyní je chce otec zakladatel Mark Zuckerberg pospojovat, a tak stvořit nový, lepší svět, který završí tažení Facebooku za virtualizací lidských životů.

„Je jedno, jestli to chceme, Metaverse (budoucí podoba internetu, jejíž součástí mají být trvale sdílené 3D virtuální prostory propojené do jednoho virtuálního vesmíru – pozn. red.) je ve svém principu nevyhnutelná budoucnost,“ řekl mi jeden z českých startupistů. Tato budoucnost jako vystřižená ze Spielbergova futuristického filmu Ready: Player One se nevyhnutelně stane součástí našich životů.

Dosavadní technologie například v podobě VR brýlí nestačí, ovšem výhledově jsou už součástí nezadržitelného vývoje podobného přechodu k elektromobilitě. I když to bude trvat několik let, proces začal. Pandemie navíc ukázala, jak se může zrychlit přechod do virtuálního prostředí i to, jaké to může mít dopady.

Nejvíce o vytvoření Metaverse mluví zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. „Naším cílem zastřešujícím všechny iniciativy je pomoci přivést Metaverse k životu,“ řekl při oznámení záměru mladý miliardář.

Facebook je pro jeho ambiciózní plán téměř v ideálním postavení, disponuje největší sociální sítí na světě, armádou nejschopnějších odborníků a v neposlední řadě také silnými finančními zdroji, které navíc stále rostou, zatímco globální pandemie jejich vývoj ještě posílila. 

Představa, že technologii, která bude do značné míry definovat naše životy i životy dalších generací, bude mít pod taktovkou právě Zuckerberg, je ovšem děsivá. Facebook pod jeho vedením opakovaně prokázal, že pozici technologického lídra nezvládá. Není v jeho silách – a možná ani v jeho zájmu – aby prostředí Facebooku nebylo devastující. 

Nedávné reporty, které přinesl list Wall Street Journal, jsou jen posledním dílem skládačky, jež dokresluje, jak nezodpovědně Zuckerberg své impérium řídí. Informace americký deník získal od whistleblowerky Francis Haugenové, bývalé produktové manažerky Facebooku.

„Mark se teď nemusí zodpovídat nikomu s výjimkou sebe sama,“ uvedla po vystoupení na veřejnosti Haugenová, jež tak popsala hlavní problém Facebooku.

Díky ní víme, že i podle interních šetření společnosti má Facebook negativní vliv na duševní zdraví mladistvých, že se na Instagramu obchoduje s lidmi nebo že více než tři čtvrtiny prostředků pro boj s dezinformacemi směřují na americký trh, přičemž na mimoamerické uživatele připadá téměř 90 procent, a kvůli liknavosti Facebooku k ostatním zemím někteří z nich umírají. Jinak řečeno, Facebook přesně ví, co dělá špatně a jak silně je toxický. 

Ruku v ruce jdou tato zjištění se zprávami z minulých měsíců a let. Například to, které obsáhle popsal magazín MIT Review, podle něhož Facebook nepřistoupí na žádné opatření, jež by snížilo počet interakcí. Proto třeba v případě, že zná řešení problému šíření dezinformací – třeba o očkování, což může být doslova otázka života a smrti – nedokáže problém efektivně řešit, protože by snížil aktivitu uživatelů, a tím také přišel o peníze. 

Facebook už oznámil, že v následujících letech chce v Evropě zaměstnat deset tisíc lidí, kteří se budou podílet na vývoji Metaversu. Očividně tak zrod platformy přenášející životy lidí do virtuální reality myslí vážně. Zuckerberg si možná uvědomuje chyby, kterých se při budování technologického gigantu dopustil. V roce 2021 však už nelze věřit, že by se z nich dokázal poučit a vytvořil tak prostor, který by neměl ničivé účinky.