Komentář Michala Šnobra: Dělení ČEZ? Proč ne, stačí se rozhodnout

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia

Jak z hlavního trhu pražské burzy pomalu, ale jistě mizejí další a další emise, stává se „rozdělení ČEZ“ mezi investory jedním z nejčastěji skloňovaných slovních spojení. Jde o příběh, který může v době rostoucích cen elektřiny vyústit v nemalé zhodnocení a může oživit dění na skomírající burze. Něco podobného tu ostatně v nedávné době předvedla společnost O2 po ovládnutí ze strany PPF.

Telekomunikační „železo“, tedy CETIN, je nyní plně v rukou PPF a zbývající služby, tedy O2, se jako dividendový titul dál aktivně obchodují na trhu. Ač si tehdy PPF vůči minoritním akcionářům nebrala žádné servítky, kdo vytrval, neprohloupil. Finanční srovnání hodnot před rozdělením a po něm je nezpochybnitelné.

Technicky může ČEZ opravdu téměř zkopírovat proces dělení O2. Na půdě energetiky se může inspirovat i modelem, který nedávno ke svému rozdělení použila německá RWE. „Železo“, v tomto případě klasická výroba a těžba, by mělo zůstat v ČEZ, jako zůstalo v RWE. A regulované služby (distribuce), zdroje závislé na dotacích (OZE) či energetické služby (ESCO) by se měly vydělit do nové společnosti à la Innogy.

V případě ČEZ by ale toto rozdělení nemělo změnit poměry mezi akcionáři a mělo by v obou entitách kopírovat současnou akcionářskou strukturu. Tržně by pravděpodobně vydělení části ČEZ prospělo ocenění regulovaného byznysu, který je uvnitř neprůhledného molochu podhodnocený. Otevřenou otázkou je nástavba takovéhoto procesu.

Podle veřejných náznaků by totiž stát chtěl plně ovládnout klasickou výrobu ČEZ. Jeho cílem je v rámci plně ovládnuté „klasiky“ ČEZ prosadit nerentabilní dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. To je na současném akcionářském půdorysu fakticky nemožné. To by ale znamenalo, že by stát musel vykoupit z této části byznysu ČEZ všechny minoritní akcionáře – to by ho nepochybně něco stálo. Tomuto účelu by mohl posloužit prodej části státního podílu v regulovaném byznysu.

Kritici namítají, že by tak stát přišel o kontrolu v regulovaném ČEZ, hlavně v ceněné distribuci. To ale není tak úplně pravda. Stát tento byznys už dnes ovládá prostřednictvím regulací a fakticky nepotřebuje mít v této entitě 70procentní podíl jako doposud. I třeba jen s 35 procenty by onu vydělenou společnost dál ovládal.

Předpoklady pro takovou transakci s částí akcií ČEZ tu v době nízkých sazeb jsou. Nepochybně se ale hraje i o čas. Kolem ČEZ se na plné obrátky rozběhl dobře nacvičený kolotoč. Účtárny osvědčených poradenských firem jsou v pohotovosti, politici plánují k dané transakci jednu komisi za druhou. Rozhodnutí ale nepřichází.

Rok diskuzí končí a skutek utek. Nedůvěra mezi vedením ČEZ a současnou politickou garniturou je obrovská, nutno přiznat, že také oprávněná. Kdo rozsekne tento letitý problém mezi ČEZ a státem, udělá jasněji nejen v této možné transakci, ale i v budoucnosti celé české energetiky.

Autor je analytikem J&T a minoritním akcionářem ČEZ

Jak být bohatý? Na co si dát při investicích do kryptoměn pozor? Dozvíte se to v novém vydání magazínu E15 Premium, který si můžete objednat zde >>> 

Video placeholde
Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15