Komentář Michala Stupavského: Investory čeká pět střídmějších let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Investiční očekávání pro rok 2020 byla výrazně upravena pandemií koronaviru. Vzhledem k tomu, že globální akciové trhy jsou momentálně od začátku roku v přibližně tříprocentním minusu, bude poměrně složité dosáhnout za celý rok výrazně kladného akciového zhodnocení.

Globální makroekonomický obrázek se navíc v průběhu července mírně zhoršil, neboť minimálně v USA to vypadá na druhou velkou vlnu pandemie koronaviru. Přitom ani v Evropě není situace zcela pod kontrolou. Postupné otevírání ekonomik proto zpomaluje a ekonomické oživení bude v nynějším třetím kvartálu slabší, než se ještě před měsícem nebo dvěma očekávalo.

Přesto je na místě zůstat opatrně pozitivní. Klíčové je, že drtivá většina centrálních bank během uplynulého období výrazně uvolnila měnovou politiku. Americký Fed se dokonce zavázal k neomezeným nákupům dluhových cenných papírů, včetně nákupů korporátních dluhopisů s neinvestičním spekulativním ratingem.

Co se týče globálního akciového výhledu, po silném růstu za poslední čtyři měsíce se odhady cen akcií dostaly výrazně výše. Na úrovně, které jsme neviděli od roku 2002 a které pro příštích pět let momentálně naznačují průměrné roční akciové výnosy včetně dividend pouze kolem šesti procent.

Pokud jde o dluhopisy, ty jsou momentálně jako třída aktiva nejdražší v historii, když se průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti podle agentury Bloomberg v červenci dostal na nové historické minimum 0,85 procenta.

Průměrný reálný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti, tedy očištěný o očekávanou míru inflace, je proto poměrně hluboko záporný.

Naopak korporátní dluhopisy jsou po předchozím silném propadu ještě stále poměrně atraktivní. V každém případě musíme i nadále počítat se zvýšenou krátkodobou kolísavostí tržních cen všech rizikových aktiv v čele s akciemi.