Komentář Petra Koubského: Konec internetové nevinnosti. Ve virtuálnu už realitě neutečeme

Google

Google Zdroj: reuters

Google
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Někam jdete, něco ukradnete a pošlete to poštou. To můžete, protože pošta nezkoumá obsah vašeho balíku, tím méně původ zaslané věci. Okradený ani policie po ní nemohou chtít, aby váš balík zadržela a rozbalila. Poštu nelze obvinit ze spoluviny, chtít po ní náhradu škody, dát jí seznam osob, od nichž se nebudou přebírat zásilky k odeslání. Tedy pokud a dokud jsme v normálně fungující zemi, což zatím jsme.

Po desítky let se vede spor, zda stejný princip platí i v elektronické komunikaci, tedy na internetu. Říká se tomu problém odpovědnosti zprostředkovatele. Ti, kdo ji odmítají, však vlastně už před časem prohráli, jen si to stále ještě nepřipouštějí.

Poskytovatel připojení či hostingu má s poštou ledacos společného. Nevytváří obsah, jen ho přebírá a odesílá. Jsou tu však také podstatné rozdíly. V poštovní přepravě víme, kdo je adresátem, a často také, kdo je odesilatelem, nevidíme však dovnitř obálky či balíku. Na internetu to je víceméně naopak.

V internetových sporech týkajících se odpovědnosti zprostředkovatele jde občas o záležitosti jako dětská pornografie, propagace nacismu či terorismu, ale daleko častěji je předmětem sporu copyright. Nelegálně pořízené kopie filmů, hudby a jiných autorských děl jsou v digitálním světě – mírně řečeno – běžné. Majitelům práv tak utíkají peníze (zda fiktivní, nebo skutečné, to je jiná a hodně složitá otázka) a mocně lobbují za nápravu.

Jenže pochytat miliony jednotlivců nelze. Na ráně jsou tudíž zprostředkovatelé: tenhle balík od nikoho neberte, tohle na místě zničte, jinak vám tu vaši poštu necháme zavřít.

Ti největší „pošťáci“ už dávno nečekají, až za nimi přijde policajt. Sami chtějí mít dobré vztahy s filmovým průmyslem a všemi dalšími kolegy. Google maže nelegální obsah z YouTube – nikdy s tím samozřejmě nebude hotov. Facebook filtruje obsah newsfeedů podle politických požadavků jednotlivých zemí, což je odlišný, ale hodně příbuzný příběh.

A pak jsou tady vzpurní, na které je třeba zatlačit. Třeba Pirate Bay. Tento švédský web indexující torrenty je jedním z největších světových zdrojů nelegálního copyrightovaného obsahu. Soudní dvůr EU tento týden rozhodl, že právě Pirate Bay lze za tuto činnost pohnat k odpovědnosti a blokovat. Rozsudků omezujících torrentové servery už bylo více, tenhle (jakkoli ještě nejsou známy podrobnosti) však pochází od nadnárodní instance a zřejmě se stane precedentem.

V zásadě je rozhodnuto. Časy internetové nevinnosti jsou definitivně pryč spolu se zakladatelskou generací. Svět už je jiný. Internet je plný komerce, tajných služeb, policajtů, zlodějů, naivních občanů, geniálních dětí, přitroublých nácků a aktivistů – prostě jako svět sám.

Do žádného odtrženého virtuálního prostoru neutečeme. Máme pořád jen jeden svět, jen je trochu větší než dřív.

Autor je analytikem IT