Komentář Vladana Gallistla: Déjà vu finanční krize 2008

Krize propíchne i realitní bublinu.

Krize propíchne i realitní bublinu. Zdroj: Vacková Anna

Na rozdíl od finanční krize v roce 2008, kterou spustily pochybné hypoteční úvěry, je spouštěčem té současné koronavirová pandemie. V tomto se obě události liší. Jinak ale mají spoustu společných rysů.

Špatné hypotéky byly pro většinu finančního trhu překvapením stejně jako koronavirus nyní. Stejně jako před dvanácti lety i nyní ekonomové situaci zpočátku bagatelizovali. A realitní podnikatelé hlásali, že nemovitosti a jejich ceny přežijí i příjezd jezdců z Apokalypsy. Je to dnes stejná chiméra jako tehdy. Možná ještě horší.

Například Banka Goldman Sachs odhaduje, že globální ekonomika letos spadne zhruba o jedno procento, což představuje větší pokles než během roku 2009, kdy doznívaly dopady finanční krize. Celosvětový boj s koronavirem nepříznivě dolehne také na tuzemskou ekonomiku.

Česká republika totiž není žádným ostrůvkem stability. Jsme malá otevřená ekonomika vyvážející zejména do zemí Evropské unie. A ty nejsou právě v super kondici. Konkrétně náš největší obchodní partner – Německo – rovněž míří do recese.

Vedle poptávkového šoku ale zasáhne svět také šok nabídkový. Narušen je totiž dodavatelský řetězec na celém světě od zavřených měděných dolů v Peru přes těžbu komodit v Kanadě či Chile až po dodávky součástek pro automobilky nebo Apple. Potíže světové ekonomiky tak rozhodně nepovzbudí růst cen realit.

Kromě toho budou tlačit jejich ceny dolů i další faktory. V minulých letech zejména v Praze investoři nakupovali byty kvůli krátkodobým pronájmům typu Airbnb. Tento byznys je však přinejmenším letos fakticky mrtvý. Pokud si vzali na jeho rozjezd i půjčky, mohou být donuceni prodávat. Totéž může nastat i u běžných hypoték kvůli rostoucí nezaměstnanosti.

K prodejům mohou být dotlačeni rovněž zahraniční investoři, pokud budou chtít zachraňovat z inkasovaných peněz své firmy. Kromě toho odpadne rovněž jejich poptávka, která v minulosti hnala ceny vzhůru.

V současnosti tedy neexistuje důvod, proč by ceny realit neměly padat. Krize totiž likviduje bubliny nejen na burzách, ale ve všech typech investic. Některé splasknou rychleji, jiné se zpožděním, ale splasknou. Realitní hráči se tak jen mohou snažit vytvořit falešná očekávání o vývoji trhu v duchu rčení: „každá liška chválí svůj ocas“.