Meta a spol. poznávají ekonomickou realitu

Sídlo společnosti Meta

Sídlo společnosti Meta Zdroj: profimedia.cz

O některých věcech se nepochybuje. Mezi investorské axiomy dlouhodobě patřilo přesvědčení o neporazitelnosti velkých technologických společností. Letmý pohled na pohyb jejich akcií by tuto tezi potvrdil. Tržní kapitalizace největších pěti big tech skupin vystřelila od začátku roku nahoru o více než 20 procent. Navzdory této spektakulární výkonnosti se však pod povrchem odehrávají trendy, které nabízejí jen minimum důvodů k optimismu.

Na rok 2022 nebude management ani akcionáři technologických gigantů vzpomínat s entuziasmem. Centrální banky zahájily neúprosný obrat v měnové politice. Navíc se potvrdilo, že pandemické trendy, které měly odstartovat strukturálně rychlejší tempo růstu zisků, se ukázaly jako přechodné. Averze správců peněz vůči big tech sektoru tak byla během loňska takřka univerzální.

Uvadající růstová dynamika donutila firmy pustit se do nákladových škrtů s cílem zamezit obávané erozi marží. Obzvláště viditelné bylo snižování stavů, ke kterému se odhodlali všichni největší hráči s výjimkou Applu. Navzdory propouštění se však počty pracovníků stále nacházejí vysoce nad předpandemickými úrovněmi. Redukce počtu zaměstnanců svědčí o tom, že big tech společnosti pozitivní dopady covidu přecenily.

Výsledky za poslední kvartál ukázaly, že ani technologické firmy nejsou rezistentní vůči ochabující hospodářské vitalitě. Zisky většiny z nich meziročně poklesly. I perspektivní byznysové sektory jako cloud vykázaly známky zpomalování, jelikož se zákazníci stávají cenově citlivějšími. Ochlazování v tomto segmentu poslalo dolů akcie Amazonu, který musel přistřihnout svůj celoroční výhled na výnosy. V menším rozsahu uškodily horší příjmy z cloudu i Microsoftu. Na druhou stranu společnost jako lídr dokáže osekat náklady, což může v delším horizontu její pozici posílit.

VIDEO: Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text

Video placeholde
• Videohub

Rekordmanem z pohledu výkonnosti se ukázaly být akcie společnosti Meta, jež report výsledků katapultoval o 23 procent výš. Mark Zuckerberg označil rok 2023 za rok efektivity. Kromě nákladové disciplíny dojde i k určité racionalizaci kapitálových výdajů o zhruba tři miliardy dolarů. Investory však nejvýše potěšila zpráva o plánu na zpětné odkupy akcií ve výši 40 miliard dolarů. Nicméně reakce investorů byla přehnaně euforická. Firmu trápí trendy na reklamním trhu, kde nečelí pouze cyklickým, ale i strukturálním výzvám. Zisk kontinuálně padá a marže se dostávají pod tlak. Úspora na kapitálových výdajích není markantní a divize Reality Labs, která se zabývá metaverzem, prohloubí ztráty. Výsledná valuace tak s ohledem na nejistou perspektivu ke koupi nesvádí.

Ani ostatní technologické korporace příliš neoslnily. Apple reportoval slabší než očekávaná čísla, avšak poskytl investorům urči tý stupeň naděje, když ohlásil, že problémy s produkcí v Číně a dodavatelskými řetězci během letoška odeznějí. Alphabet taktéž za znamenal propady kvůli negativnímu vývoji na poli online reklamy. Všechny big tech firmy v konferenčních hovorech až obsedantně upozorňovaly, že se nacházejí ve skvělé pozici k tomu, aby mohly profitovat z boo mu umělé inteligence, což je téma, které aktuálně mezi správci aktiv silně rezonuje.

Suma sumárum, technologické akcie se nenacházejí v pásmu bubliny, jejich sou časný růst je však přehnaný. Každá z firem zápasí se svým vlastním druhem problémů. Nákupy začnou dávat smysl teprve v oka mžiku, až se valuace resetují na atraktivnější úrovně. Okřídlené pravidlo, že akcie big tech firem mohou jít jen nahoru, které tvořilo ne dílnou součást tržní mytologie, již neplatí.

Autor je portfolio manažer, Cyrrus