Náš člověk v Pchjongčchangu: Ledecké zlato a miliony na dosah

Ester Ledecká

Ester Ledecká Zdroj: Reuters

Ty otázky se objevily ihned po senzačním sobotním vítězství Ester Ledecké v lyžařském superobřím slalomu na olympiádě v Koreji. A to, jak se dá zhmotnit zlatá medaile do sponzorských a dalších smluv pro příští roky. I v tomto směru vládne nadšení, ale dá se u toho použít i název knihy „Co je vidět a co není vidět“, kterou napsal jeden z guru volného trhu, francouzský politik a ekonom Frédéric Bastiat.

Ledecká dostane od Českého olympijského výboru za své vítězství prémii 1,75 milionu korun. Trojnásobný americký olympijský vítěz – vyhrál i v v Pchjongčchangu, snowboardista Shaun White inkasuje od svého výboru „pouhých“ 37 500 dolarů, tedy v přepočtu 762 tisíc korun. Jenže pak nastává to, co není vidět.

Whitův roční příjem podle webu Business Insider dělá až 10 milionů dolarů. Největší smlouvy má s výrobcem snowboardů firmou Burton, s americkou potravinářskou společností Kraft Foods a Red Bullem.

Ester Ledecká má samozřejmě k lepším zítřkům při uzavírání smluv skvěle našlápnuto, i když s legendárním Whitem se v zimních sportech nikdo srovnávat nemůže.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15. Na stáncích od 19. února, objednávat lze i zde

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15

Odhady zde v Koreji hovoří o tom, že by mohla získat na smlouvách a bonusech pět, ale spíše i více milionů korun.

Pěkný bonus přinese výrobce lyží Atomic, ale určitě se teď po jejím historickém vítězství, které nemá obdoby, objeví i nové nabídky. To, co ve sportu „není tolik vidět“, přichází.

Vše o olympijských hrách čtěte zde >>>

Úspěchy českých sportovkyň mají další dohry. Nechutný sexismus rádia: České olympioničky vyhrávají jen díky mužům >>>