Potíže Silicon Valley Bank a Credit Suisse mohou vyvolat novou recesi

Švýcarská banka Credit Suisse

Švýcarská banka Credit Suisse Zdroj: Reuters

Silicon Valley Bank
2
Fotogalerie

Předpovědi se čas od času naplní. Je jich realizaci však nezřídka způsobí diametrálně odlišné okolnosti, než se původně předpokládalo. Na sklonku roku se zformoval konsenzus týkající se ochabování americké ekonomiky. Teze o nejočekávanější recesi v historii však rychle pominula, jakmile v lednu začala vycházet překvapivě odolná makrodata. Po dvou týdnech bankovního stresu se však hrozba markantního hospodářského ochlazení vrací. Mohou být dozvuky bankovní hysterie devastující?

Pád Silicon Valley Bank představuje izolovaný otřes způsobený selháním v řízení rizik. Nicméně pokud autority nereagují na ojedinělé problémy hned v zárodku, může se nákaza začít šířit s radikálními konsekvencemi. Tentokrát jednaly promptně. Rezolutní a synchronizované akce Fedu, ministerstva financí a dalších institucí pomohly zabránit potenciální finanční kalamitě. Masivní exodus depozit z regionálních peněžních ústavů se nejspíše podařilo odvrátit.

Situaci v Evropě pomůže stabilizovat nucené pohlcení Credit Suisse ze strany UBS. Předností transakce byla rychlost, nikoli perfekcionismus. Proto se neobešla bez kontroverzí. Nově schválený zákon obešel akcionáře obou skupin, kteří o fúzi nemohli hlasovat. V rozhodování regulátorů sehrála roli politika – akcie byly hojně zastoupeny v portfoliích švýcarských domácností nebo některých prominentních investorů.

Po skončení ságy kolem Credit Suisse převládá na trzích volatilita. Správci peněz se zaměřili na obvyklé podezřelé, mezi které patří Deutsche Bank. Její byznys v minulosti prošel restrukturalizací, závažnější potíže ji ovšem netrápí. Profitabilita je nadprůměrná, likviditní i kapitálové ukazatele jsou uspokojivé. Současné tenze tak v následují cích týdnech postupně vyprchají.

Přestože se akutní fáze stresu jeví za žehnaná, začínají se burziáni obávat chronických následků, konkrétně hmatatelného zhoršení kreditního cyklu. Hrozí zhoubná spirála – banky omezí půjčky, což akceleruje bankroty v byznysovém sektoru. To zvýší kreditní náklady peněžních ústavů a donutí je ještě razantněji přiškrtit úvěrování. Výsledkem tohoto začarovaného kruhu může být vleklá recese.

Jelikož autority zasáhly dostatečně rychle, existuje šance, že dopad zpřísnění úvěrových standardů nebude drastický. Zdrojem peripetií je zejména nestabilita na straně pasiv. Pokud vyprchá nervozita okolo odlivu depozit, nemusejí banky citelně zatraktivňovat úročení úložek a poskytování úvěrů tolik neomezí. Ekonomové předpokládají, že současné trable ukousnou z letošního tempa růstu amerického HDP okolo 0,25 až 0,5 procenta. Samozřejmě platí, že čím delší hysterie, tím hlubší ekonomická bolest.

Teze o nástupu recese tak opět získává na oblibě. Některé ukazatele dluhopisového trhu přímo vybízejí k úzkosti. Během posledních týdnů „zestrměla“ výnosová křivka tažená dramatickým propadem krátkých výnosů. Strmější tvar křivky po její inverzi má tendenci signalizovat blížící se hospodářský propad, který většinou donutí centrální banku kapitulovat a razantně snížit sazby. Pro uklidnění je potřeba dodat, že násilné pohyby na bondech v posledních týdnech byly vyvolány zejména technickými faktory. Recese tak stále není nevyhnutelná.

Přestože je bankovní systém robustnější než před patnácti lety, v bilancích peněžních ústavů chybějí problémová aktiva a globální finanční pohroma nehrozí, slouží současná epizoda jako připomínka. Je to především kredibilita, která drží bankovní systém po hromadě. A ta, jak známo, bývá křehká.

Záběr z dronu: Londýnská finanční čtvrť se slavnou bankou Credit Suisse, kterou přebere rival UBS

Video placeholde
• Reuters