Zákulisí prezidentských rozhovorů: nedochvilná Nerudová, introvert Pavel a přízrak Protopopov

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš na rozhovoru pro E15

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš na rozhovoru pro E15 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Kandidátka na prezidentku, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová
Petr Pavel, generál
3
Fotogalerie

Politici mnohdy působí jinak, když se zapnou kamery, a jinak když rozhovor skončí a oni mohou konečně sundat masku. Z jejich mediálního obrazu pak pramení řada zklamání a překvapení, jakmile se s nimi voliči setkají tváří v tvář. Prezidentští kandidáti nejsou výjimkou. Přitom jejich chování a vystupování mimo záře reflektorů se většinou ani nedostane na veřejnost. Během rozhovorů se třemi favority nacházejících prezidentských voleb jsem měl možnost kandidáty sledovat v situacích, v nichž je většina voličů nikdy nespatří.

Půjde to na Instagram, nebo TikTok?

Danuše Nerudová si pro rozhovor vybrala jeden soukromý byt na Malé Straně, který si pronajímá právě pro rozhovory a různé schůzky související s kampaní. Nijak na něj neupozorňuje, byt je prakticky nemožné najít. Nikde žádná jmenovka ani předvolební plakát. Ačkoli jsme o to nestáli, měli jsme poměrně velkorysou příležitost si celý byt detailně prohlédnout, jelikož kandidátka na prezidentku přišla na rozhovor s téměř půlhodinovým zpožděním. Žádná omluva však z jejích úst nepadla. Její asistentka naopak chtěla dobu rozhovoru kvůli zdržení paní profesorky zkrátit. V posledních minutách rozhovoru dokonce do místnosti nevybíravě vrazila a dožadovala se ukončení, ačkoli se ještě natáčelo.

Přesto jsme stihli položit alespoň několik otázek, ale vést interview v takových podmínkách není rozhodně nic záviděníhodného. Nerudová nakonec ještě svolila k položení rychlých anketních otázek ve stylu „Pražský hrad, nebo Lány?“ Před jejich natočením se však poměrně pečlivě ujišťovala, na které konkrétní sociální sítě bude záznam rozhovoru umístěn, aby mohla odpovědi přizpůsobit cílovému publiku.

Rozhovor s Danuší Nerudovou

Video placeholde
Rozhovor s Danuší Nerudovou • Videohub

To není žádná proruská knížka

Petr Pavel nás k rozhovoru pozval do pražských kanceláří globální softwarové společnosti Y Soft, kde má zároveň svůj volební štáb. Zakladatel Y Softu Václav Muchna patří mezi Pavlovy významné sponzory. Pavel nás při příchodu trochu překvapil, byl nečekaně uvolněný, a když se vydal na focení, nevysílal útrpné pohledy jako mnozí další politici. Naopak smál se a oplýval pokusy o vtip typu „Kam si mám lehnout?“

Nevadilo mu ani focení v dětském koutku. Jakmile začal rozhovor a zapnuly se kamery, už se neusmál. Vysvětloval to tím, že se baví o vážných tématech a během toho se usmívat nedokáže. Zároveň o sobě tvrdí, že je „přeučený introvert“, což v něm zřejmě zanechalo jisté stopy. Při odchodu si do ruky vzal třetí díl knihy Cesta na konec světa a zpět s podtitulem Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami od českého cestovatele Fera Richarda Hrabala-Krondaka. Pavel nás hned ujišťoval, že „to není žádná proruská knížka“ a autor v ní popisuje Rusko nepředpojatě.

Rozhovor s Petrem Pavlem

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

Protopopov ven, novináři dovnitř

Domluvit rozhovor s Andrejem Babišem nebylo v posledních letech vůbec nic jednoduchého. Po mém odchodu z Mladé fronty Dnes v roce 2014 se Andrej Babiš se mnou prakticky nebavil, neodpovídal na dotazy a žádosti o rozhovor nechával bez reakce. Teď se ale situace změnila. Babiš potřebuje kvůli dvoukolovému většinovému systému prezidentských voleb oslovit mnohem víc voličů než jen sympatizanty hnutí ANO. Proto jsem mu znovu zkusil zavolat a on na rozhovor skutečně kývl.

Rozhovor s Andrejem Babišem

Video placeholde
Rozhovor s Andrejem Babišem • E15

„Mohl bych na centrále hnutí Chodov,“ poručil si pak v SMS zprávě. Centrála hnutí ANO sídlí hned vedle Agrofertu a Centra pohybové medicíny, kde má hnutí ANO pravidelně volební štáby. Všechny budovy přitom vlastní Imoba, Babišova developerská divize, toho času ve svěřenském fondu.

U vchodu do centrály potkávám známou tvář zahalenou ve sportovní bundě, která budovu zrovna opouští. Až o pár vteřin později mi dojde, že jde o Petra Protopopova, bývalého řidiče Agrofertu, který se proslavil tím, že odvezl Babišova syna na Krym. Nyní pracuje jako kameraman pro hnutí ANO ve sněmovně.

Rozhovor se odehrává zrovna v den, kdy Česko zasypou přívaly sněhu, takže Babiš přijíždí s drobným zpožděním, za které se hned omlouvá. Vtipkuje na adresu Karla Havlíčka, který měl podle něj sníh uklidit. Je to prý narážka na to, že během jeho vlády se údajně uklízení sněhu řešilo vždy a tentokrát nikdo rezignaci ministra dopravy Martina Kupky za ODS nepožaduje. „Dvojí metr,“ halasí nabuzený Babiš, ještě než rozhovor začne.

Po jeho skončení je naopak nezvykle skleslý a snaží se rychle opustit místnost. Rychlá porada s mluvčím Vladimírem Vořechovským a možnou kancléřkou Tünde Barthou a vzhůru na další interview. Tentokrát to bude jistě příjemnější, jede se na Smíchov do Mafry.