Zápisník Adély Čabanové: Koblihožrouti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ministerstva zdravotnictví a školství vypracovala novelu takzvané pamlskové vyhlášky, která od září 2016 omezila prodej nezdravých potravin žákům. Tehdy byla napsaná až dogmaticky podle norem zdravé výživy, přes které prostě nejel vlak.

Nyní už přes ně vlak jede, a to tak hladce, že se děti budou moci cpát třeba koblihami. Rodiče, kteří se snaží vést doma děti ke zdravé stravě, podepisují petici a možná se vyhláška ještě změní. Anebo možná jen potřebujeme trochu víc obézních dětí.

Jednou z bariér pohodlného aktivního života seniorů v Praze jsou podle ředitele Života 90 Jana Lormana příliš nízké lavičky. Lidé s nemocnýma nohama se z nich těžko zvedají a nejsou tak pro ně bezpečné. Že by seniorům chyběly chytré lavičky s Wi-Fi připojením, to Lorman nezmínil. Voličů seniorního věku přitom bude za deset let čtvrtina. To už by si jich mohli komunální politici všimnout. A začít řešit skutečné problémy a potřeby, místo aby si hráli.

Když úředníci a politici mluví o změnách státních maturit, nikdo si nemůže být jist majetkem ani životem. Tak by se dalo parafrázovat rčení původně směrované k zasedání parlamentu. Ve vyhodnocení testu z češtiny, kde měli studenti doplnit v jiném ustáleném rčení, co že to přináší růže, byla totiž chyba. Ani snaha otestovat všechny maturanty bez rozdílu typu školy jedním jediným co nejvíc neprůstřelným testem však růže nepřinese.