Zápisník Barbory Pánkové: Princip zvědavosti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
StarDance: Gabriela Koukalová s rodiči
Asijská restaurace Sia v Paláci Špork na Praze 1
David Petřík a Viktor Kaplan, zakladatelé gastro skupiny Together
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Spouštění novinek jde ruku v ruce s přetlakem zájmu. To je případ nové streamovací služby Disney+ z tohoto týdne, u které měli uživatelé první den problémy s připojením. 

Můžeme ale zůstat i v lokálních podmínkách, například u iVysilani.cz České televize a každoročních potíží se sledováním prvních dílů StarDance. Jako by tvůrci nepočítali, že o to lidé fakt budou stát.

Týká se to i gastronomie, třeba luxusní asijské restaurace Sia v centru Prahy. Sami zakladatelé připouštějí, že sice měli velké kšefty, ale začali moc zprudka. Vyprávět by mohly určitě i další podniky. Jen jestli po oněch porodních bolestech neodpadnou kromě masy zvědavců i skuteční milovníci dobrého jídla, což by byla pro podobné restaurace a gurmány škoda. Raději pomalu, ale jistě.

Počítat s pomíjivou množinou zvědavců ale není zase až tak od věci. Ostatně pěkně to ukázali už Vít Klusák a Filip Remunda v dokumentu Český sen. Na otevření fiktivního hypermarketu přilákali v roce 2003 do pražských Letňan tři tisíce lidí. Podobný zájem provází otevírání obchodů dodnes. Lidská zvědavost je věčná.