Zápisník Daniela Nováka: Prostě to rozkopeme

Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ministr dopravy Dan Ťok předloží do konce prázdnin detailní rozbor financování navrhovaného přesunu hlavního nádraží v Brně. Je to další drobný krůček v akci za čtyřicet miliard korun. Ale kdo ví, jak to nakonec dopadne. Přesun brněnského nádraží se už totiž řeší devadesát let. Je to tedy snad ještě lepší projekt než rychlodráha do Kladna.

Po letech růstu loni klesl vývoz zbraní a vojenského materiálu z České republiky na patnáct miliard korun. Snad je to však jen přechodný výkyv. České pistole a samopaly totiž můžou ve světě jistě ještě hodně dokázat.

Tempo zdražování českých bytů začíná zpomalovat, vyplývá z dat Eurostatu. Česko tak přišlo v Evropské unii o pozici země s nejrychleji rostoucími cenami bytů. Třeba se ale jednou zas na špici vrátí. Někde to totiž bude muset padat nejrychleji.

Jestli si někdo myslel, že Libeňským mostem a rozkopanou Koněvovou ulicí dopravní dobrodružství v Praze končí, to ještě nic netušil o letošním létu. Jen co se zpovykaní Pražané trochu uklidnili, začala druhá etapa dopravní bojovky. Naráz začaly opravy klíčových tepen, což – světe, div se – způsobilo kolaps. Jako třešnička na dortu mají po nedlouhé době provozu potíže s fungováním nové eskalátory na Andělu a Palmovce. A to se ještě nezačalo stavět nové metro.