Zápisník Jana Vávry: Co ukázal Černobyl

Jared Harris a Stellan Skarsgård v seriálu Černobyl

Jared Harris a Stellan Skarsgård v seriálu Černobyl Zdroj: Profimedia

Zábavní park v Pripjati
Sarkofág nad 4. reaktorem jaderné elektrárny Černobyl
Datové centrum u bývalého vojenského radaru Duga. Maximální kapacita zdejšího úložiště byla 10 megabytů
Černobylskou jadernou elektrárnu si v minisérii Černobyl zahrála Ignalinská jaderná elektrárna v Litvě, které se kvůli podobnosti přezdívá „sestra Černobylu“
Emily Watson v seriálu Černobyl
16
Fotogalerie

Minisérie internetové videopůjčovny HBO GO o zkáze černobylské jaderné elektrárny skončila. Dozvuky seriálu mohou být mnohovrstevnaté jako sama tragédie z roku 1986. A to i z hlediska byznysu. Kabelová televize HBO by snadno mohla mít s nástupem digitalizace a platforem typu Netflix potíže. Úspěch seriálu ale značí, že i tradiční služby se mohou internetovému věku přizpůsobit.

Naskočit na technologické trendy se snaží i řada služeb na sdílení aut. Asi největší šanci na úspěch mají mezi mladými, pro které představuje mobilní telefon prodlouženou ruku a slovo „sdílení“ žádoucí pojem bez nežádoucích konotací. Na druhou stranu část provozovatelů vyžaduje, celkem pochopitelně, několik let starý řidičák. Což ale řada juniorů nemá.

Bez povšimnutí nelze nechat dění na trhu práce. Stále se lze setkat se situacemi, kdy se zaměstnavatel explicitně ptá uchazeček na jejich plány ohledně mateřství. Takhle nadvláda neomarxismu nevypadá. Třeba by v případě jeho vítězství došlo na větší rozšíření částečných úvazků. Vydělat by nakonec mohli všichni.

Prohlédněte si fotogalerii: