Zápisník Jany Havligerové: My, úžasní Češi

Stavba posledního úseku dálnice D8

Stavba posledního úseku dálnice D8 Zdroj: ŘSD

Otevření D8
D8
D8
D8
D8
28
Fotogalerie

Česko má po více než třiceti letech opět celou dálnici. D8, která spojuje Prahu a německé Drážďany, má takové problémy, že se jí dnes bude zabývat vláda. Premiér Sobotka nevylučuje, že by se nestabilní část komunikace mohla v budoucnu zase nadobro uzavřít. 

Jakže to šéf Ředitelství silnic a dálnic odpověděl na otázku našeho listu, jak dlouho dálnice vydrží? „Třeba dálniční mosty, tunely, násypy jsou projektovány na sto let…“ Jak stojí ve slavném citátu Johanna Wolfganga von Goethe: „Šedivé, drahý příteli, jsou všechny teorie, a věčně zelený je strom života.“

Lidovci oznámili, že jsou ochotni jednat se Starosty a nezávislými o možné spolupráci v příštích parlamentních volbách. Starostové, jak potvrdili, jsou ochotni k témuž. Jakož i s jinými partajemi, se kterými budou vyjednávat také. Třetí síla, která bude příští rok na podzim ve sněmovních volbách konkurovat ANO a ČSSD, je evidentně na spadnutí.

Rezort zahraničí představil oficiální propagační video. Má se promítat třeba na podnikatelských seminářích, které jsou součástí zahraničních cest šéfa české diplomacie a dalších členů vlády. Jmenuje se Czechia Has Marvellous People (Česko má úžasné lidi) a natočené je v devíti jazykových mutacích. Češi jsou na něm představeni jako chytří, kulturní, a umějí dělat pivo i víno. Chybí už jen otázka na závěr: Kdo z vás to má?