Zápisník Marka Schwarzmanna: Pay to win

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Počítačové hry jsou zábavou, sportem a pro pár talentů i obživou. Jedno však komunitu donedávna spojovalo: kdo chtěl vyhrát, musel umět. Nyní si však může i připlatit. Dostane za to třeba lepší zbraň nebo dovednost, na kterou se ostatní musí pár hodin dřít (pokud také nezaplatí). Říká se tomu „pay to win“ a je to nešvar, který se v herním průmyslu zle rozmohl. Ruku v ruce s tím se svezly mikrotransakce známé z mobilního gamingu. Krom narušení podvědomého pocitu fair-play ve hrách to však vedlo ke vzniku nové závislosti: gamblení s mikrotransakcemi.

Jak upozornil web Kotaku.com, jistý nešťastník za posledních šest let za herní bling a šanci jej získat utratil přes 13 tisíc dolarů. Ze závislosti se teď léčí, svůj případ (i s bankovními výpisy) ale radši jako varování zveřejnil. Má to ale i další dopady.

Akcie společnosti Electronic Arts (EA) za posledních pět týdnů propadly z takřka 120 dolarů za kus na nynější stovku. Firma od konce října ztratila v tržním ocenění na hodnotě více než 5,7 miliardy dolarů. Na vině jsou také mikrotransakce a pay to win formát, a to v jejich nové hře Star Wars Battlefront 2. Firma nakonec celý systém pozastavila, dál ale čelí kritice, a to nejen hráčů, ale dokonce i politiků a investorů.

A mimochodem, vedení EA bylo jedním z hlavních adresátů výše zmíněného otevřeného dopisu závislého hráče.¨